Velika Plana je dva dana, nažalost, u centru pažnje javnosti preko najtiražnijih novina i najgledanijih elektonskih medija. Povod je tragična smrt majke i sina u Lozoviku, najvećem selu u centralnoj Srbiji. Kako je nezvanično objavljeno umrli su od posledica smrzavanja i/ili gladi. Navodno nisu viđeni više dana pa ih je zabrinuti komšija pronašao. Tužno je i nedopustivo to što se dogodilo i zato treba istrajati da se rasvetle okolnosti pod kojima su stradali, kao i odgovornost institucija koje su dužne da brinu o onima koji nisu u stanju da se brinu o sebi. Dakle reč je o zakonskoj obavezi! Zakon je propisao ko i na koji način treba da brine o građanima koji nisu u stanju da to sami čine, bez upuštanja u razloge i okolnosti zbog kojih su se našli u takvoj situaciji, da li imaju rodbinu ili brižne komšije! U tom smislu centri za socijalni rad i lokalne samouprave jasno su označene kao subjekti sa preciznim odgovornostima koje treba da vrše socijalno zbrinjavanje ugroženih. S obzirom na posledice, dakle u pitanju su životi ljudi, mora se utvrditi odgovornost! Da ironija bude veća, to nisu prve žrtve nebrige u ovoj godini na području Velike Plane! U još jednom velikoplanjanskom selu u Donjoj Livadici na Božić pala je prva žrtva nebrige, pokojni Toplica Branković koji je izgubio život pod sličnim okolnostima! Ovako nešto prvi put se dešava i to, zamislite, u pomoravskim, ravničarskim, gusto naseljenim selima! Zato je sramno sporadično relativizovanje života ljudi kako bi se zaštitili odgovorni!

Velikoplanjanska široka koaliciona vlast( SNS-URS, SPS, JS, PUPS, SPO, GG ) i njihovi izvestioci i dalje ćute! Ćute i planjanski mediji! Velika Plana ima strategiju socijalne zaštite i ona je do prošle godine bila u primeni. Zasnivala se na ciljevima da niko od nezbrinutih ne sme ostati bez hrane i ogreva!Umesto da primenjuje već uspostavljene standarde ova vlast na čelu sa Igorom Matkovićem, predsednikom opštine u čijem širem komšiluku se tragedija i zbila, uveli su standard partijskog predizbornog socijalnog namirivanja! Poznate su akcije predizborne raspodele lanč i higijenskih paketa i vreća stočne hrane po spiskovima tzv.sigurnih glasova, ali se postavlja pitanje šta je sa institucionalnom brigom o ugroženima!?

Velikoplanjanska naprednjačka vlast, umesto da brine o građanima, kao i u većini lokalnih samouprava u Srbiji, bavi se sobom, namirivanjem sopstvenih odbornika, porodičnim zapošljavanjem, partijskim poljoprivrednim subvencijama i slepim službovanjem vođinoj egomaniji!Trio Matković, Perić i Đurišić, pod upravom Andreja Vučića i Predraga Malog, kadriraju Velikom Planom i raspolažu opštinskim budžetom, a donekle i republičkim kad su u pitanju visoke poljoprivrenjdne subvencije! Posledica nemara i nesavesnog rada je gubitak života ljudi, što definiše njihov karakter ali i nedoraslost poslu kojim se bave. Rukovodstvo Centra za socijalni rad je podredilo rad Centra partijskim potrebama vlasti, zloupotrebljavajući podatke iz evidencije o socijalnim izdvajanjima uz pomoć kojih partijski aktivisti ucenjuju građane!Potsećam da je ova trojka jesenas javno podržala smanjenje budžetskih prihoda Velikoj Plani u korist države! Zauzvrat su neki dobili nezaslužene predsedničke i pomoćničke funkcije u opštini, plaćeni upravni odbor u stočarskom centru te vredne poljoprivredne subvencije! Jedina zanimacija predsednika opštine je da što više lozovičkih kadroova uglavi u opštinsku vlast( predsednik i zamenik predsednika opštine, članovi veća, dir.Doma zdravlja, izvršni dir. JKP,….).Pokazalo se da to ni životno nije pouzdano čak ni za lozovičane!

Kako bi se zbog nebrige i nesavesnog rada otklonila opasnost po živote socijalno ugroženih građana, predsednik opštine Igor Matković i direktorka Centra za socijalni rad odmah da podnesu ostavke, a skupštinska većina (Janićijević Dušan, Dejan Pisarević,Miroljub Nikolić, Dalibor Todorović ) ih bez odlaganja razreši ukoliko ne podnesu ostavke. Takođe, pozivam bratski par Vučić da naloži sprovođenje ovih bezbednosnih mera po građane Velike Plane, kao i u svim lokalnim samoupravama u Srbiji gde za tim postoji potreba.