„Србија се празни, нема ђака, постоји имовина, али нема пореских обвезника. Србија је све ближе моделу равномерне неразвијености, уместо прокламоване равномерне развијености и овај закон томе додатно доприноси“, рекао је Дејан Шулкић у расправи о амандманима на измене Закона о финансирању локалних самоуправа.

Шулкић је, као овлашћени представник Демократске странке Србије, рекао да су председници општина, градоначелници и грађани незадовољни због ускраћивања средстава, али да ћуте под претњом партијских шефова.

„Као један од аргумената за доношење закона наводите да ће он допринети макроекономској стабилности. Ако је закон из 2011. године био толико опасан за макроекономску стабилност зашто није промењен раније“, упитао је Шулкић и додао да се држава према локалној самоуправи односи према принципу „ја сам те створио и имам право да те уништим”.

Шулкић је, који је у више мандата био председник општине Велика Плана, рекао је да је та општина пример и добре и лоше праксе.

„Велика Плана до августа 2015. године није имала ниједан дан блокаде, имала је 50 мање запослених у управи од законске границе, није се ослањала самона помоћ државе, већ је и сама предузимала иницијативе. Након августа 2015. године и доласка Српске напредне странке на власт општина има све више проблема. Запослено је 30 рођака и страначких активиста за шта ће годишње бити издвајано преко 30 милиона динара. Председник општине има два помоћника, једног за културу и информисање, а у исто време смањује издвајање за установе културе и помоћника за развој привреде који је радно искуство стекао у млинко-пекарској индустрији. Велика Плана је куриозитет јер је општинско руководство званичним дописом, који су ми упутили, подржало смањивање средстава за општину коју воде“, закључио је Шулкић.