У Скупштинској сали Градске општине Стари град, одржана је трибина под називом „Србија: између НАТО чекића и ЕУ наковња“. Учесници трибине били су командант одбране Кошара, пуковник Љубинко Ђурковић, радиолог Клиничког центра Србије, др Радомир Ковачевић и председник политичког савета Демократске странке Србије и директор Центра за стратешке алтернативе, Душан Пророковић.

Пуковник Љубинко Ђурковић и командант одбране Кошара, који се налази као ванстраначка личност на изборној листи „Двери-ДСС“ рекао је да је НАТО пакт прекршио међународно право, извршивши агресију на једну малу земљу, и угрозилвши суверенитет Србији и нанели јој велико зло.

„Ја сам убеђен да на кугли Земљи, не постоји пристојан и разуман човек, надасве племенит који може нешто добро рећи за НАТО пакт. Та алијанса, без обзира на почетак њеног стварања и задатак због чега је основана је изгубила сваки смисао. Мислим да је то постала криминална организација која превасходно наноси зло, многима а највише нама србима, али за томе нису заостале ни остале земље Блиског истока. То је доказано насртајем на Србију, за коју се знало да нема довољну војну способност и моћ да се може супротставити таквој сили, нарочито у противваздушној борби“, рекао је пуковник Љубинко Ђурковић.

nato-eu-prorkovic-2-770

Радиолог, и бивши начелник Клиницког центра Србије др Радомир Ковачевић и такође ванстраначка личност на изборној листи „Двери-ДСС“, рекао је да је однос снага између НАТО пакта и Србије био немерљив, јер не треба само квантитативно мерити живу силу и број становника, него оно што су војни и технички ресурси.

 „Када је НАТО пакт завршио агресију и када смо започели деконтаминацију, наша екипа је први пут у историји радила научно деконтаминацију једног подручја. Ово бомбардовање и даље траје. Све више људи умире од последица НАТО бомби, и данас се наша држава дели на оне који имају рак и на оне који не знају да имају рак. Однос снага између НАТО пакта и Србије је био немерљив, јер не треба само квантитативно мерити живу силу и број становника, него оно што су војни и технички ресурси“, закључио је др Ковачевић.

Председник политичког савета Демократске странке Србије и директор Центра за стратешке алтернативе, Душан Пророковић изјавио је да је научним истраживањем ЕУ престао да се бави када је схватио да је тај сценарио исти као и онај бивше Југославије. „Претпостављам да ће судбина ЕУ бити идентична судбини СФРЈ, а притом ми смо имали једну комапративну предност, говорили смо истим језиком. Боље смо се споразумевали него ових 28 чланица, и без обзира што је у ЕУ више новца, култура је она која интегрише народ и спаја их у једну целину. Ми и поред све те културне блискости нисмо успели да сачувамо државу, и због тога мислим да ће се ЕУ још брже распасти. Док је неког профита било, сви су били на окупу, а како новца више нема, тако се разилазе на различите стране“, закључио је Пророковић.