“Дечје одмаралиште Дивљана, иначе установа у власништву града Ниша, постаће прихватни центар за мигранте је потврдио градски већник Светозар Алексов, уз објашњење да је недавно стигла наредба од Комесаријата за избеглице да мигранти морају да буду смештени у ову установу.  Како је могуће да Комесаријат за избеглице намеће граду било какве одлуке? Да ли о овоме постоји нека званична одлука и ко је на то пристао? Позивамо градску власт да објасни зашто се ово ради, ко је донео одлуку о томе, какве ће последице све ово имати за наш град и ширу околину и колико ће све то да кошта”, рекао је Младен Савић на конференцији за новинаре Демократске странке Србије у Нишу.

Савић је рекао да је невероватно да о овако озбиљној ствари сазнаје из медија.

“Уместо да се о овом битном питању расправља у Скупштини града Ниша, да се јавност са свим детаљима на време упозна, да се чује глас грађана Ниша, ми смо до сада били ускраћени за ове информације и изгледа да је све спроведено у тајности. Подсетићу Вас да је град у првој половини године уложио 12 милиона динара у реновирање комплекса Дивљанa и тада су помпезно најављивани бољи дани за то дечје одмаралиште, а испоставило се да је новцем грађана Ниша припремљен прихватни центар за мигранте!  Генерације нишких основаца су проводиле време у том излетишту са фантастичним природним условима, а ускоро ћемо тамо имати мигранте”, истакао је Савић, који је и председник Омладине ДСС.

Он је рекао да су се прошле године појавиле информације да ЕУ размишља да формира један прихватни центар за мигранте у Србији, што је тада оштро демантовао министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин. Та нагађања је тада потврдио и тадашњи председник скупштинског Одбора за одбрану и безбедност Момир Стојановић.

“Поставља се питање шта се од тада променило у размишљањима ове власти, нарочито ако имамо у виду инциденте који се дешавају са мигрантима широм Европе, а у последње време спорадично и у Србији. Наша држава треба да помогне овим људима да прођу кроз нашу земљу у нормалним и хуманим условима, али ништа више од тога. Ми немамо обавезу да прихватамо квоте које одређује ЕУ и трајно настанимо мигранте у нашој земљи.”

Савић је подсетио да је ДСС  у септембру 2015. године у сали Скупштине града Ниша организовао трибину под називом „Истина о мигрантима“ на којој је упозорено на могућност да нека од локација у Нишу и околини постану прихватни центри за мигранте.

“На тој трибини су говорили еминетни предавачи и стручњаци као што су Душан Пророковић и Слободан Антонић. Тада смо оптуживани да нисмо хумани и да смо злонамерни, а нажалост, годину дана касније се испоставило да смо били у праву и да смо на овај сценарио на време упозоравали”, закључио је Савић.