Tema koja je aktuelna u Nišu poslednjih godina, a posebno početkom ove godine, jeste poslovanje JKP “Toplana” i problemi koje obični građani imaju sa tom reketaškom organizacijom. JKP bi trebalo da znači “Javno komunalno preduzeće”, ali u ovom slučaju bez problema možemo reći da je to – “Javno kriminalno preduzeće”.

Tokom cele godine plaćam račune za grejanje, dakle, i u avgustu kada je +40 i tokom zime kada je minus napolju. Inače, redovna je pojava godinama unazad da se smrzavamo na početku grejne sezone jer uvek ima nekih havarija na sistemu. Varijabilna cena grejanja do septembra iznosila je 3,91 dinar po kilovat-satu, u oktobru je skočila na 5,21 dinar po kilovat-satu, da bi na decembarskom računu iznosila 5,91 dinara! U prevodu, u novembru sam za stan od 52 kvadrata platio 7.700 dinara, da bi me reketaši za Novu godinu obradovali decembarskim računom u iznosu od 12.500 dinara! Kažu, računi su nekima skoro duplo veći zbog ledenih dana u decembru kad su morali da greju i noću da im ne popucaju cevi, a usput nam onako drugarski najavljuju još veće račune za januar koji je bio hladniji od decembra. Ne smem da pomislim koju mi cifru spremaju. Pa dobro majstori, zašto vam onda plaćamo grejanje tokom leta na +40, ako ćete zbog par hladnih dana da nam duplirate račune!? Inače, ja kao kupac nemam predstavu kolika je potrošnja, kako je obračunavaju i kolika je cena, jer oni to stalno menjaju i samo vam dostave račun.

Istovremeno u Beogradu decembarski račun za grejanje za stan od 59 kvadrata iznosi 6.600 dinara, dakle dvostruko jeftinije od mog računa za stan manje kvadrature!!! Pa ko je ovde lud? Da li niška Toplana greje na zlato, pa nam toliko dere kožu? Da li je normalno da bude ovolika razlika između Niša i Beograda, odnosno da u glavnom gradu plaćaju duplo manje račune od nas za isti mesec?

Smatram da je ovakvo stanje neodrživo jer Toplana odavno ne ispunjava svoju misiju, već služi samo za pljačku građana. Jedino rešenje za zaustavljanje ove pljačke jeste građanski bunt, odnosno protesti protiv ovakvog nakaradnog sistema. Od predstavnika države i grada više ništa ne možemo da očekujemo jer su se pokazali nesposobnim da reše problem u protekle dve godine, a nama su računi sve veći i veći.

Novosti dana