Председница Демократске странке Србије Санда Рашковић Ивић оценила је да би усвајање закона о потврђивању споразума Владе Србије и НАТО-а за подршку и набавку (НСПО) о сарадњи у области логистичке подршке био “још један крупан корак на путу потајног увлачења Србије у НАТО”.
О том Предлогу закона данас треба да се изјасне посланици Скупштине Србије.
“Споразумом, који се потврђује законом, Србија добровољно уступа своју територију, ваздушни простор и инфраструктуру снагама НАТО-а, њима се допушта несметан приступ свим државним и приватним објектима у којима се ради, омогућава размена поверљивих информација, гарантује дипломатски имунитет и друге привилегије, омогућава приступ објектима Министарства одбране”, навела је председница ДСС-а у изјави за јавност.
Према њеним речима, усвајањем закона, као и претходним закључивањем споразума ИПАП, НАТО улази у Србију, иако Србија не улази формално у НАТО.
“Тиме актуелна власт одступа са позиција војне неутралности Србије, дрско газећи Резолуцију Скупштине Србије којом је она утврђена 2007. године. Уместо да штити интересе Србије и доследним вођењем политике војне неутралности обезбеди да она буде прихваћена и гарантована, српска влада следи стране интересе, кршећи акте највишег законодавног тела Србије, пркосећи вољи огромне већине грађана и кукавички бежећи од референдума на коме би се они изјаснили о уласку Србије у НАТО”, навела је Санда Рашковић Ивић.
Према њеним речима, предстојећи републички избори су можда последња прилика да грађани Србије искажу неповерење странкама које Србију увлаче у загрљај НАТО и сврставају је у антируску војну коалицију.