Председништво

Драган Маршићанин

Потпредседник странке

Рођен 1950. године у Београду. Дипломирао на Економском факултету Универзитета у Београду. Радио у београдским предузећима „Електрон“, „Нови колектив“ и ЈКП „Београдски водовод и канализација“. Председник СО Врачар 2003-2007. године. Народни посланик ДСС у два сазива НСРС, 2001. и 2003. године. Председник Народне скупштине Републике Србије 2001. и 2004. године. Министар привреде 2004. године. Амбасадор у Швајцарској од 2005-2009. године. Члан је Главног одбора од оснивања странке, секретар ДСС од 1998-2001. године, за потпредседника странке биран 2001. и 2003. године. Председник ДСС Владе у сенци од 2002–2003. године. Председнички кандидат ДСС 2004. године.

Милош Јовановић

Вршилац дужности председника ДСС

Рођен 19. августа 1976. године у Београду. Средњошколско образовање стекао је у Петој београдској гимназији. На Универзитету Париз 1 Пантеон-Сорбона (Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne) дипломирао је 1999. године на Правном факултету, а 2000. године на Одсеку политичких наука Сорбоне. На истом универзитету завршио је магистарске студије из међународних односа 2001. године са радом на тему: « La reconnaissance internationale des indépendances slovène et croate » („Међународно признање словеначке и хрватске независности”), ментор професор Шарл Зоргбиб (Charles Zorgbibe).
Докторску дисертацију одбранио је у децембру 2010. године на тему: « Légitimité et légitimation du recours à la force dans l’après-guerre froide. Étude de cas: l’intervention militaire de l’OTAN contre la République fédérale de Yougoslavie (1999) », („Оправданост и оправдавање употребе силе у послехладноратовском периоду. Студија случаја : Војна интервенција НАТО против Савезне Републике Југославије 1999. године”), ментор професор Шарл Зоргбиб, Универзитет Париз 1.

Од 2001. до 2005. године био је задужен за извођење вежби из Уставног права и Компаративних политичких система на Правном факултету Универзитета Париз 1 Пантеон-Сорбона. Од 2006. до 2011. године радио је на Институту за међународну политику и привреду у Београду у звању истраживача-сарадника.

Од јула 2007. године обављао је дужност саветника министра за Косово и Метохију за међународноправна питања и био је члан српске делегације у преговарачком процесу о будућем статусу Косова и Метохије вођеним под окриљем међународне посредничке Тројке. Фебруара 2008. године именован је за координатора правног тима Владе Републике Србије.

У октобру 2011. године изабран је за асистента, а у фебруару 2014. године изабран је за доцента на предметима Увод у право европских интеграција и Међународни односи на Правном факултету Универзитета у Београду.

Од 2010. до 2013. обављао је дужност потпредседника Демократске странке Србије, а народни посланик био је од 2012. до 2013. године.

За потпредседника ДСС изабран је у окторбу 2016. године.

Говори француски и служи се енглеским језиком.

Милан Лапчевић

Потпредседник странке

Рођeн 1969. годинe у Блацу. Завршио основне и последипломске студијe на Машинском факултeту Универзитета у Нишу. Радио јс као инжeњер у ЕИ Ниш. Обављао функције потпредседника Извршног одбора СО Ниш (2000 – 2004.), начелника Нишавског округа (2004 – 2008.) и народног посланика у два мандата (2008-2012. и 2012-2014.) Био је студентски активиста, иницијатор и предводник студентских протеста и демонстрација 91, 92. и 96. године, као и свих опозиционих скупова против Милошевићевог режима. Члан је странке од 1999. године. Обављао је функције портпарола, потпредседника и председника Градског одбора – Ниш и Окружног одбора за Нишавски округ. Члан је Главног одбора Странке од 2001. године до данас, са прекидом у периоду 2005 – 2007. На скупштини јанура месеца ове године изабран је за члана Председништва Странке. Ожењен је Јасмином, са којом има ћерку Катарину и сина Николу.

Мирослав Петковић

Потпредседник странке

Рођен 12.08.1968. године у Чачку. Дипломирао на Правном факултету Универзитета у Београду. Запослен у Националној служби за запошљавање у Филијали Чачак. Дугогодишњи је члан Главног одбора ДСС, раније члан Извршног одбора ДСС и Потпредседник ДСС. У више мандата био је народни посланик ДСС у Народној скупштини Републике Србије. Обављао је дужности одборника у Скупштини града Чачка, Заменика председника скупштине града Чачка и Заменика градоначелника града Чачка. Ожењен је и отац два сина.

Предраг Џајевић

Потпредседник странке

Рођен 07.08.1968. године у Крагујевцу. Основну и средњу школу завршио у Крагујевцу и дипломирао на Машинском факултету у Крагујевцу. Запослен у ЈП Србијагас као технички руководилац РЈ Крагујевац. Ожењен, отац двоје деце. Председник Градског одбора у Крагујевцу, члан Извршног одбора и члан Главног одбора ДСС

Петар Бојовић

Члан председништва

Рођен 1973. године у Београду. По занимању адвокат. Председник Општинског одбора ДСС Стари град. Члан већа Градске општине Стари град.

 

Дејан Шулкић

Председник Извршног одбора

Рођен 22. октобра 1972. године. Дипломирао на Правном факултету у Крагујевцу. Радио је у привреди на правним пословима и био директор ЈП за Планирање и изградњу „Плана“. На локалним изборима 2012. године Изабран за председника Општине у трећем мандату. Председник Општинског одбора ДСС од 2001. године.

Душан Пророковић

Председник политичког савета

Рођен у Лозници 1976. године. Доктор политичких наука и докторант наука о безбедности. Одрастао и основну завршио у Малом Зворнику. Средње и високо образовање стицао у Србији, Босни и Херцеговини, Чешкој и Словачкој. Учесник је већег броја научних конференција, аутор више десетина есеја, приказа и чланка објављених у стручним и научним часописима у земљи и иностранству, преко стотину новинских чланака из области међународних односа, геополитике, дипломатије и безбедности, као и три монографије. Тренутно је извршни директор Центра за стратешке алтернативе из Београда, сарадник московског Фонда стратешке културе и истраживач Института за стратешке студије Факултета за дипломатију и безбедност у Београду. Више пута је био биран за члана ГО, ИО и Савета ДСС. Три пута је биран за народног посланика у Народној скупштини Републике Србије, а у периоду 2007-2008. био је и државни секретар у Министарству за Косово и Метохију Владе Србије. Поред тога, био je и посланик у Парламентарној скупштини Савета Европе и Парламентарној скупштини НАТО. Поред матерњег српског, говори пет језика. Ожењен, отац троје деце.

Члан председништва

Гoрицa Гajић рoђeнa je 1.1.1958. гoдинe. Диплoмирaни je eкoнoмистa.
Билa je члaницa Oдбoрa зa унутрaшњe eкoнoмскe oднoсe и финaнсиje у Сaвeзнoj скупштини СЦГ и зaмeницa прeдсeдникa oпштинe Свилajнaц.
Била је народна посланица у периоду 2012-2014. године

Арсен Ђурић

Члан председништва

Рођен је 7.8.1973. године у Ужицу. По занимању је дипломирани економиста. Директор је Туристичке организације Златибор. Од 2003.- 2012. године је био народни посланик у Скупштини републике Србије. Члан је ДСС-а од 1994. године. Ожењен је. Отац једног детета. Живи на Златибору.

Игор Ивановић

Члан председништва

Рођен је 1965. године у Прокупљу. Члан је Удружења књижевника Србије и члан Политичког савета ДСС. Приватник је 25 година. Ожењен, отац две кћерке. Православац.

Члан председништва

Милош Радуловић

Рођен је 1953. године. По професији је машински техничар.

Члан је Демократске странке Србије где је обављао функције председника Извршног одбора, Главног одбора и потпредседника странке.

Биран за народног посланика на парламентарним изборима 2007, 2008 и 2012. године.

Владимир Кошутић

Члан председништва

Рођен је 1956. године у Оџацима, где је завршио основну школу и гимназију а медицински факултет је завршио у Београду 1982. године. По занимању лекар специјалиста дерматовенеролог од 1997. године. Запослен је у Дому здравља Оџаци где је обављао функцију директора од 2005. до 2010. године. За директора Дома здравља Оџаци је поново изабран 2014. године. Један од оснивача Општинског одбора Демократске странке Србије Оџаци, у пет мандата обављао је функцију председника Општинског одбора, на којој се тренутно налази. Обављао је функцију председника Окружног одбора Демократске странке Србије, био је члан Регионалног одбора Демократске странке Србије за Војводину, био је одборник Скупштине општине Оџаци и био је члан Покрајинског одбора Демократске странке Србије за Војводину. Ожењен је, отац једног детета. Живи у Бачком Грачацу.

Вукосав Томашевић

Члан председништва

Рођен 1958. године у Пријепољу. Са 23 године дипломирао новинарство на Факултету политичких наука у Београду. До 1997. године радио као новинар. Приватни предузетник од 1989. године, оснивач и власник предузећа ‘Браћа Томашевић’. Био члан Управног одбора Заједнице радио станица Србије и Програмског одбора Радио телевизије Србије. Председник Удружења произвођача ракије “Српска ракија“. Председник Општинског одбора Савеза потомака ратника Србије 1912-1920. у Пријепољу.
Члан ДСС од 1996. године. Дугогодишњи председник Општинског одбора Пријепоље и члан Главног одбора ДСС. Био члан Извршног одбора ДСС, народни и савезни посланик.
За члана Председништва ДСС први пут биран у јануару, а други пут у октобру 2014. године. Председник Скупштине општине Пријепоље.
Ожењен, отац три сина.

Владимир Захаријев

Члан председништва

Рoђeн 05.10.1962.гoдинe. Прoгрaмeр. Oд 2001.гoдинe je прeдсeдник општинe Бoсилeгрaд у чeтири мaндaтa, oд 2003. дo 2007. нaрoдни пoслaник у Народној скупштини Републике Србије. Оснивaч je OO ДСС у Бoсилeгрaду и прeдсeдник oд oснивaњa дo дaнaс. Члaн Глaвнoг oдбoрa ДСС oд 2001.гoдинe. Нoсилац другe пo вeличини листe – Нaциoнaлнoг сaвeтa Бугaрa у Србиjи. Кao прeдсeдник општинe oбaвљao je пoслoвe мeнaџeрa општинe и рукoвoдиo је свим пројектима. Хoби су му фoлклoр, шaх и глумa. Oтaц чeтвoрo дeцe, а имa и двe унукe.

Велимир Гавриловић

Члан председништва

Рођен је 24. јула 1976. године у Београду. Образовање: међународне мастер студије „Пословна економија и управљање” на Економском факултету Универзитета у Београду и Факултету високих пословних студија из Париза (HEC група); Економски факултет Универзитета у Београду (смер Спољна и унутрашња трговина); специјалистички програм „Транзиција и реконструкција” на Алтернативној академској образовној мрежи у Београду; Програм општег менаџмента на Пословној школи Блед (Међународни центар за развој извршног управљања, Словенија); специјалистички програм „Правна инфраструктура за промоцију страних директних инвестиција II” у Јапану (Кјото центар за упоредно право); семинари из области јавних финансија и јавног избора, међународних економских односа и политика страних улагања.
Од 2002. до 2008. године радиo je у Министарству за економске односе са иностранством, односно у Министарству економије и регионалног развоја. Од 2006. до 2008. године био је помоћник министра за економске односе са иностранством, односно министра економије, у Сектору за страна улагања (и концесије). Био је саветник председника Владе Србије за економска питања од 2004. до 2007. године.
Директор је приватног привредног друштва Мезија Инвестиције из Београда, регистрованог за консалтинг, менаџмент и холдинг послове, купопродају некретнина и остало финансијско посредовање.
Један је од аутора Стратегије подстицања и развоја страних улагања, коју је Влада Србије усвојила 2006. године.
Током петнаест година у ДСС обављао је бројне дужности: потпредседник и међународни секретар СДОС (омладине ДСС), члан ОО Вождовац, а потом члан ОО Авала, члан Градског одбора Београд, координатор ИО ДСС за северни и средњи Банат, члан централних изборних штабова, члан Економског савета ДСС.
Говори енглески и служи се француским језиком.
Ожењен је и отац је двоје деце.