Посланичка група ДСС неће подржати избор Јоргованке Табаковић за гувернера, јер није гласала ни за избор нове владе, а како је данас рекао представник те странке у Скупштини Србије Мирослав Петковић она ће бити само продужена рука управо те владе.

“Против Табаковићеве као личности и као економског стручњака немамо ништа, као ни против њене биографије, али ДСС није подржала владу и сматрамо да ће она бити само продужена рука нове владе”, рекао је петковић у скупштинској рапсрави.

Он је рекао да осим о биографији, посалници нису имали прилику да чују ништа о програму и циљевима будућег гувернера и оценио да у расправи не очекује одговоре њених страначких колега, већ гувернера који ће водити независну институцију.

“НБС је темељ финансијског система, а гувернер је њен први човек. Стари гувернер је отишао у тишини, нисмо имали прилику да расправљамо о томе како је радио и са задовљством гласамо за његово разрешење, али није у реду ни да гласамо на основу индиција шта ће и како ће нови гуверенер радити. Нисмо чули програм, циљеве за које ће се залагати”, додао је Петковић.

Према његовим речима, посалници и јавност треба да чују какву ће политику водити гувернер, да ли је то политика претходника или је то она коју је Табаковићева заступала у парламенту, критикујући гувернера Дејана Шошкића.

“Веома нас инстересује како ће гуверне утицати на економску, фискалну и мотенарну политику, да ли су циљеви НБС и циљеви владе, питање је да ли ће нови гувернер поштовати Закон о НБС јер ће онда доћи у сукоб са страначким колегама и колегама из владајуће коалиције”, сматра Петковић.

Он је навео да Закон о НБС као основни циљ поставља стабилност цена, а у недавној расправи о изменама тог закона се говорило само о стабилности курса.

Петковић је поставио низ питања кандидату за гуверенера, медју којима је и како ће се односити према том питању, како процењује питање курса динара у наредних годину дана или неколико месеци, која је граница када НБС неће моћи да интеревенише на тржишту, на који начин се обезбедјује стабилност цена…

“Раст цена је значајан, а најављују се нова поскупљења, да ли ће рецепт за стабилност динара бити онај који је довео до опшег сиромаштва, да ли још стојите на полтиици циљане инфлације, како ће се гувернер понашати када су у питању девизне резерве…”, наставио је са питањима посланик ДСС.

Њега је занимало и шта ће будући гувернер учинити уколико додје до повлачења неких страних банака из Србије, на који начин ће спроводити контролу банкарског сектрора, какав ће одговор бити ако додје до повећање камата и који је став Табаковићеве према аранжману са ММФ.

“Да ли ће се средства ММФ третирати као јави дуг, та питања смо заједно постављали у парламетну, наравно, и важно питање је плата гувернера, да ли ће доћи до промена и да ли ће се смањити накнаде члановима Савета”, навео је Петковић.

Он је рекао и да је уверен и да на многа од тих питања посланици данас неће добити одговор.