Изјава Дејвидa Мекалистера да пут Србије у Европску унију вoди преко увођења санкција Русији и нормализације односа са Косовом нови je показатељ да је пут у ЕУ пун уцена чије би испуњавање довело до слома државе Србије.

Мантра мандатара за састав Владе Србије и посланика скупштинске већине да је „Европска унија стратешки пут који нема алтернативу“ значи и њихову сагласност за прихватање свих услова ЕУ од којих су два најважнија нормализација односа између, како сада већ говоре Србије и Косова, а не више Београда и Приштине и увођење санкција Русији. Искуство у европским интеграцијама показује да након ових услова, следи захтев да Србија уђе у НАТО, дозволи промет генетски модификованих производа и омогући распродају свих природних ресурса.

Демократска странка Србије поставља питање представницима српских власти шта још треба да се догоди да би схватили да улазак у ЕУ није у државном и економском интересу Србије и грађана? Позивамо власт да не седи, пред народом, на две столице, већ да народу препустити одлуку на демократски организованом референдуму. Врло је важно да референдум буде расписан што пре, а не на крају преговарачког процеса, јер је очигледно да је сам процес придруживања  штетан за државне и српске националне интересе.