„Огромне субвенције за стране инвеститоре претвориле су се у директне инвестиције Србије у стране инвеститоре“, изјавила је председница Демократске странке Србије Санда Рашковић Ивић гостујући у Пресингу на Н1.

Она је поручила да економски патриотизам значи да стратешка предузећа, попут Телекома и ЕПС-а треба да остану у већинском власништву државе Србије.

Демократска странка Србије није антиевропска странка и немамо ништа против Европске уније, али сматрамо да за Србију није добро прикључивање ЕУ, рекла је председница ДСС-а Санда Рашковић Ивић у Пресингу.

Санда Рашковић каже да не говори о евроазијским интегртацијама, већ да се залаже за војну неутралност и да Србија буде слободна земља, која није чланица ниједног савеза.

“Некад смо веровали да је ЕУ клуб богатих и моћних и да ће нам пружити сигурност да неће доћи до даљег растурања државе. Не само да се није одржала државна заједница Србије и Црне Горе, већ је ЕУ постала жесток градитељ косовске независности. Од 2008. године земље подржавању самопроглашену независност Косова и од тада имате велику кризу. Данас и сами челници уније говоре да је пред распадом и у великој кризи и мислим да ће доћи до имплозије”, каже она.

Поздрављам ослобађајућу пресуду Шешељу

Позитивно ме је изненадила пресуда Шешељу и није случајно јер је судио Антоанети, он је судио Хрватима и могао је јасно да види да се радило о вербалном деликту. Шешељ је изговарао реченице које ја не одобравам, али не можете га држати у затвору и оптужити за злочиначки подухват.

Она додаје да нема ништа против трговинске сарадње са ЕУ и да свака чланица Уније има евроскептичне странке.

“Ми имамо споразум о слободној трговини са Русијом који се не примењује, на тај споразум ЕУ не гледа благонаклоно. Они су рекли да не очекују да Србија искористи то”.

Председница ДСС-а каже да изборни програм странке карактерише економија и да је сада акценат на подржавању домаћих предузетника и пољипривредника и у интензивирању контаката са Русијом.

“Посебна пажња да се поклони пољопривреди и селу, занатству. У последњих 10 година је нестало много занатских радњи и сеоских домаћинстава, то је аларм. Желимо да помогнемо, да се држава умеша у организацију у пољопривреди, да млади брачни парови остају на селу или да се врате на село. Да се мали произбођачи уједињују у кооперативе, задруге и да иду на трећа тржишта, Русије или ЕУ. Да имамо канцеларију за сарадњу са Русијом и да се онда договоарају. Не смемо да дозволимо да се занатске радње и даље гасе. Ми смо и за реиндустријализацију, а док се то не уради имамо велике системе за које мали могу да раде”, каже она.

Страни инвеститори у Србији повлашћени у односу на домаће, што је апсурдно

Рашковић Ивић сматра да се странцима тренутно дају бољи услови и да грађани Србије немају могућности да добију гратис земљу или да буду ослобођени од пореза, што, како каже, није иста стартна позиција.

“Немамо ништа против странаца, али не желимо да имају преференцијални третман, чак ни Руси. Не желимо да се распродају стратешки важна предузећа, јер сматрамо да Србија може да буде добар господар, говорим о Телекому, ЕПС-у, треба охрабривати домаће индустријалце. Да се домаћима дају једнаке шансе као странцима”, рекла је она.

Споразуми Вучића са НАТО штетни и опасни за Србију

Коментаришући то што се ДСС снажно противи независности Косова, а путовала је на Крим, Рашковић Ивић каже да се та два случаја битно разликују.

“Крим је био саставни део Русије неколико векова, Хрушчов га је дао Украјини када је то била једна држава. Тамо је расположење народа које сам видела да је ипак боље са Русијом него са Украјином и да је то нормалан ток”, објашњава она.

Споразум са НАТО је врло штетан и погрешан за Србију, сматра председница ДСС-а, и каже да се уговор који је ратификован ове године, битно разликује од оног који је потписан 2005. године.

“Тај први уговор има и Русија –  да војници САД могу да прођу, то је другачије од овог што ми имамо данас. Та поглавља су Натоизација друштва и стављање Србије у НАТО орбиту, то је идеологизација у једном споразуму који је војно техничког карактера, а то се не сме. НАТО ће пратити приватизације у Србији, преговоре Србије и Косова, то су све ствари које су идеологизација и којима није место у војно техничком споразуму. Фали само пола корака до чланства Србије у НАТО, спрема се црногорски сценарио”, сматра Рашковић ивић и додаје да би најбоље било да се одржи референдум и о чланству у ЕУ и о чланству у НАТО.

Бриселски споразум повукао српске институције и државу са Косова и Метохије

Она такође сматра да је Бриселски споразум погрешна политика Владе Србије.

“Србија је раније на Косову била присутна кроз институције. Бриселским споразумом су све те институције повучене, све је стављено под капу Приштине. Поред тога, север Косова, који је био потпуно интегрисан у Србију, је уништен да би му била дата могућност да уђе у ЗСО. А да би она заживела Косово мора да мења устав што њима не пада напамет”.

Она каже да је грешка направљена када су преговори пребачени из Савета безбедности под окриље Европске уније.

Изборни програм направљен је у договору са Дверима, иако су Двери биле склоније савезу са Русијом.

Сигурна сам да ћемо прећи цензус, према истраживањима ми смо између осам и девет одсто, могли бисмо и да изненадимо и да будемо двоцифрени.

“И Двери су се увериле да нас Русија не зове у савез евроазијских земаља и да би њима највише одговарало да Србија има улогу посредника између истока и запада и да буде војно неутрална”, рекла је она.

N1