Демократска странка Србије захтева од председника техничке Владе Александра Вучића да одговори на многобројна спорна питања у вези са одлуком да  затвореници из Гвантанама буду пребачени у Србију. ДСС захтева одговоре на следећа питања:

  1. На основу ког закона, одлуке или билатералног споразума Србије и САД је донета одлука о прихватању затвореника исламиста Мансур Ахмеда и Омар Хамзајавич Абдулајева из Гвантанама?
  2. Која је државна институција и којим актом донела одлуку да буду прихваћени  затвореници из Гвантанама?
  3. Када и са којим циљем је донета одлука да се прихвате затвореници?
  4. Које државне институције су биле укључене у доношење и реализацију ове одлуке?
  5. Да ли су безбедносне службе извршиле процену ризика, имајући у виду да су двојица затвореника завршили обуке за самоубилачке акције, руковање опасним материјама и експлозивом и да су непосредно учествовали у терористичким активностима Ал Каиде и Исламског покрета?
  6. Да ли је и ко је извршио процену угрожености грађана Србије од евентуалних осветничких аката терористичких организација?
  7. Какав ће бити статус двојице затвореника из Гвантанама и која ће институција бити задужена за њихов боравак у Србији?
  8. Шта подразумева програм ресоцијализације и њиховог интегрисања у српско друштво?
  9. Ко ће сносити трошкове програма интегрисања припадника терористиких организација у српско друштво и колико они износе?
  10. Да ли је власт прихватила у обавезу трансфера и других  затвореника Гвантанама?

Демократска странка Србије уверена је да узнемирена јавност заслужује одговоре на ова, али и сва друга питања на које власт није пружила одговоре. Неприхватљиво је да власт одлуке о стабилности земље и сигурности грађана доноси у тајности, па чак и без знања надлежних државних институција.