Политикантско медијско батргање Владе, којим покушава да и даље замагљује истину о карактеру и неминовним последицама  бриселских разговора, постаје трагикомично. Влада и њени представници  у разговорима са ЕУ и Приштином све више подсећају на кокошку из вица која, зарад утиска у јавности, трчи пред петлом још један круг око пласта сена. Данас се у тој улози нашао Марко Ђурић.

Без обзира да ли се  уцене ЕУ прихватају одмах или одложено, логична последица политике „Европска унија нема алтернативу“ јесте да  се захтеви увек испуне. Крајњи исход такве погубне политике је једино могућ и већ дуго познат: добровољно одрицање Србије од Косова и Метохије и пријем самопроглашеног Косова у Уједињене нације.

Марко Ђурић инсистира на тврдњи да је покушајем насилног одузимања Трепче од стране приштинских власти „забијен ексер у мртвачки ковчег бриселских разговора“, што, ако зна шта говори,  може да значи само једно: да су бриселски разговори умрли.  За Србију би то била добра вест. Међутим, из свега другог што је изрекао јасно произилази да ће Влада све учинити да бриселски леш оживи, јер није спремна да га сахрани. То потврђује и најавом  да ће Влада Србије да захтева седницу Савета безбедности због  кршења резолуције СБ УН 1244 у вези Трепче, али да  неће да захтева враћање преговора са Приштином под окриље Савета безбедности. Дакле, разговори у Бриселу ће да се наставе, као што тзв. српски посланици остају у Скупштини самопроглашене Републике Косова.

Сваким даном је јасније да свој уцењивачки капацитет  Европска унија црпи из политике српске Владе да „ЕУ нема алтернативу“ и да би једина одговорна одлука Владе била прекид процеса евроинтеграција и враћање преговора са Приштином под окриље Савета безбедности.