Aktivnosti

Bojkot izbora nije rešenje

Bojkot izbora nije rešenje

Dragan Maršićanin
18. Avgust 2019.

Smena vlasti nema nikakvog smisla ukoliko ne ishodi temeljnim političkim promenama. Sve drugo bi bile puke personalne promene, „duplikat politike sadašnje vlasti“ – sjaši Kurta, da uzjaši Murta. Ne ulazeći u ocenu koje opozicione stranke se istinski zalažu za suštinske promene političkog sistema, spoljne i unutrašnje politike i očuvanje integriteta i suvereniteta Srbije, a malobrojne su i nije ih teško prepoznati, pozabavimo se metodama njihove borbe za vlast, odnosno aktuelnim pitanjem bojkota izbora. Ne ulazim, dakle, u analizu motiva te borbe za vlast i moguće, već razmatram isključivo sa stanovišta svrsishodnosti: da li u postojećim okolnostima bojkot, koji je sredstvo, a ne cilj, može da bude uspešan? Naravno, nije sporno da su izborni uslovi takvi da se izbori ne mogu oceniti kao fer i pošteni, pa se stranke koje su ih pre dve i pre četiri godine prihvatile i na izbore izašle danas zalažu za bojkot, uvodeći novu „bezalternativnost“, ovoga puta bojkota, a deleći uverenje sa Vučićem da je takav i put u EU. Ostavimo po strani zastrašćujuću i za konačni rasplet opominjuću činjenicu da se opozicione stranke okupljene u SZS (o politički diletantskim kafić-misliocima da ne govorim) ponašaju jednako Vučićevoj SNS, zahtevajući prihvatanje dirigovanog opozicionog jednoumlja i proglašavajući neistomišljenike  po pitanju metoda borbe, u ovom slučaju one koji  su skeptični u pogledu uspešnosti bojkota izbora, lažnom opozicijom. Dok Vučićeva kamarila izdaje sertifikate privrženosti interesima države izjednačavajući je sa privrženošću režimu, dotle SZS, jednako merodavan, izdaje sertifikate opozicionog statusa. Jednoumlje nema alternativu – to još jedna tačka bliskosti ove dve  žestoko suprotstavljene, a malo različite političke skupine. 

Omladina DSS: Hitno imenovati pomoćnika ministra za omladinu

Omladina DSS: Hitno imenovati pomoćnika ministra za omladinu

DSS
12. Avgust 2019.

Omladina Demokratske stranke Srbije na Međunarodni dan mladih, zahteva od Vlade Republike Srbije i Ministarstva omladine i sporta da se pod hitno imenuje pomoćnik ministra koji će biti zadužen za omladinu, jer se na to imenovanje čeka punih osam meseci. Ovo je još jedan u nizu neodgovornih poteza resornog ministarstva nakon odluke da ne pošalje sportiste na Univerzijadu koja se nedavno održala u Rusiji.

„Oluja

„Oluja"- Najveće etničko čišćenje u Evropi posle Drugog svetskog rata

DSS INFO
04. Avgust 2019.

Srbi i Srbija ne smeju zaboraviti srpske žrtve, niti one koji su pre 24 godine u strašnom zločinu vojnih snaga Hrvatske i NATO pakta u akciji "Oluja" počinili najveće etničko čišćenje u Evropi posle Drugog svetskog rata.Tada je više od 250.000 Srba proterano, više od 2.300 ubijeno, a više od 73 odsto kuća uništeno

Republički javni tužilac je dužan da postupi po zakonu

Republički javni tužilac je dužan da postupi po zakonu

DSS INFO
03. Avgust 2019.

Tokom dosadašnjeg razvoja afere „Prisluškivanje“ javnost je na osnovu prezentovanih dokumenata BIA, sa kojih je po članu 26 Zakonu o tajnosti podataka opozvana oznaka tajnosti, obaveštena da je sadašnji predsednik Republike u vreme dok je bio lider opozicione stranke bio prisluškivan, pri čemu u kraćem vremenskom periodu devedesetih godina – nezakonito. Predsednik je u svom javnom nastupu izneo dokaze da je zakonito prisluškivan i od 2007. godine preko trećih lica, ali i tvrdnju da je to činjeno „perfidno“ , odnosno da su službe bezbednosti bile politički zloupotrebljene.

Aferu “Prisluškivanje“ rasvetliti u potpunosti

Aferu “Prisluškivanje“ rasvetliti u potpunosti

DSS INFO
02. Avgust 2019.

Demokratska stranka Srbije zahteva od nadležnih državnih organa da u potpunosti rasvetli osnovanost navoda o nezakonitom prisluškivanju najviših državnih funkcionera i lidera političkih stranaka, koje su izneli predsednik Republike Aleksandar Vučić, bivši predsednik Boris Tadić i narodni poslanik Vojislav Šešelj i da pokrene postupak protiv odgovornih lica, ukoliko su ove kriminalna dela izvršena.

Dramatično zaostajanje domaće privrede, a subvencije strancima

Dramatično zaostajanje domaće privrede, a subvencije strancima

DSS
01. Avgust 2019.

Analizom indeksa industrijske proizvodnje po nameni, sektorima i oblastima uočava se da je pad domaće privrede dramatično veliki, u nekim sektorima i do 20 odsto, što ukazuje na neodrživost sadašnje ekonomske politike Vlade.

Dženifer Braš: ponovljena nepojmljiva drskost SAD

Dženifer Braš: ponovljena nepojmljiva drskost SAD

DSS
31. Jul 2019.

Potrebna je nepojmljiva drskost da se na međunarodno prvo i međunarodne konvencije pozivaju na predstavnici SAD, države koja je brutalno gazeći međunarodno pravo izvršila agresiju na Srbiju, zasula je osiromašenim uranijumom i kasetnim bombama, ubijala civile, razrušila infrastrukturne i privredne objekte…

Jovanović za Novosti: Možda moguća koalicija sa Šapićevim SPAS-om

Jovanović za Novosti: Možda moguća koalicija sa Šapićevim SPAS-om

Večernje novosti
29. Jul 2019.

Politička scena nam je postala pravi rijaliti gde samo pljušte uvrede i gde je glavno pitanje ko će s kim. Ta užasna klima, uz još neke stvari poput izbornog sistema, mora da se menja i to nezavisno od eventualne koalicije stranaka koje predvodimo Aleksandar Šapić i ja, i koja se, kako Vi kažete, čini mogućom.

Jovanović: Najslabija tačka opozicije bi mogla da bude - borba za prevlast

Jovanović: Najslabija tačka opozicije bi mogla da bude - borba za prevlast

DSS
28. Jul 2019.

On je dodao i da dometi opozicije mogu da budu veliki ako se sa ličnog vrati na načelni nivo i ako se lideri opozicije vrate politici, a batale politikantstvo.

Jovanović: Šta u ponedeljak nakon izbora ako se bojkotuju?

Jovanović: Šta u ponedeljak nakon izbora ako se bojkotuju?

DSS
25. Jul 2019.

Jovanović je gostujući u jutarnjem programu televizije N1, zapitao ko će osporiti legitimitet vlasti ako opozicija ne izađe na izbore.

“U ponedeljak nakon izbora - nas pedeset hiljada, zapad koga to ne zanima, ko?”, upitao je Jovanović.

Pogledaj video

Postani član

Pratite nas na Fejsbuku