Održan protest opozicije ispred RIK: Traži se ostavka Đurđevića i Kovačevića

30. April 2016.
Održan protest opozicije ispred RIK: Traži se ostavka Đurđevića i Kovačevića

Predstavnici više opozicionih partija zatražili su na današnjem protestu u Beogradu da predsednik Republičke izborne komisije Dejan Đurđević i direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević budu smenjeni zbog navodnih manipulacija s prebrojavanjem glasova i pozvali svoje birače da na ponovljenim izborima podrže listu DSS-Dveri.

rik-protest-6-770

Ne borimo se za mandate i procente, već za prava građana, jedinstvena je poruka opozocionih stranaka koje ju danas organizovale protest u Ulici kralja Milana isped stare zgrade Skupštine Srbije u kojoj se nalazi sedište Republičke izborne komisije.

rik-protest-5-770

Predsednica Demokratske stranke Srbije Srbije Sanda Rašković Ivić poručila je da onaj ko krade glasove, ko lažira izbore destabilizuje državu i da "nakaradna vlast Aleksandra Vučića Srbiji ne misli dobro" i želi da uguši slobodnu Srbiju.

rik-protest-8-770

"Vučić je od političke scene Srbije napravio kaljugu, od od odbornika, poslanika, lidera stranaka politički bordel, ućutkao je medije i napravio neke od kojih se ni Gebels ne bi postideo sa kojih se sipaju najbezočnije laži, najgore uvrede", rekla je Rašković Ivić.

rik-protest-4-770

Vučić je ukrao ne samo glasove, već i deo savske obale, plate i penzije, istakla je ona i dodala: "Nećemo mu dozvoliti da nam ukrade živote, da nam ukrade našu decu i unuke i zato smo se ovde okupili - da odbranimo slobodu, da odbranimo pravdu, da odbranimo slobodnu Srbiju i volju građana Srbije".

Ona je rekla da opozicione stranke koje su se okupile na protestu neće dozvoliti da Srbija postane Severna Koreja.

"Vučiću ne možeš da radiš ovo dokle hoćeš. Ćeraćemo se još s tobom, Aleksandre Vučiću", poručila je Sanda Rašković Ivić.

rik-protest-2-770

Ne dozvolimo da vlast menja volju građana, rekao je lider pokreta Dveri Boško Obradović, dodajući da su se opozicioni lideri okupili da traže ostavke Đurđevića i Kovačevića.

SNS neće određivati ishod izbora, već to čine građani Srbije, a oni žele da opozicione stranke okupljene na protestu uđu u parlament, rekao je on i dodao da ne može Vučić da formira opoziciju.

rik-protest-7-770

Pozivam Aleksandra Vučića da ne krade glasove opozicije i da izađe i kaže da je ovo laž i krađa, rekao je Obradović.

Na protestu su i bili lideri opozicionih stranaka, koji su se takodje obratili prisutnima, lider DS Bojan Pajtić, lider SDS Boris Tadić, predsednik LDP Čedomir Jovanović, lider "Dosta je bilo" Saša Radulović, predsednik "Levice Srbije" Borislav Stefanović.

Predstavnici stranaka opozicije DS-a, DSS-a, Dveri, SDS-a, LDP-a i Pokreta Dosta je bilo pozvali su na kraju protesta građane da na ponovljenim izborima u 15 izbornih mesta glasaju protiv krađe i da opozicija na tim izborima nastupa ujedinjeno.