Veljko Veselinov: Vlada i stranke na vlasti zapostavili su zanatlije

22. Septembar 2016.
Veljko Veselinov: Vlada i stranke na vlasti zapostavili su zanatlije

Današnje stanje zanatstva određuje nedefinisan položaj. U pravnom smislu danas nemamo u Srbiji Zakon o zanatstvu, a u institucionalnom zanatske komore, kao oblike organizovanja i delovanja. Pokušaj obnove 2006. godine sa ciljem da se donese Zakon o zanatstvu i osnuju zanatske komore nije urodio plodom, rekao je mr Veljko Veselinov u intervjuu za informativnu službu Demokratske stranke Srbije.

Presednik sekcije za zanatstvo DSS rekao je da je poseban problem je način određivanja visine paušalnog poreza.

"Porez se određuje na osnovu ‘Kriterijuma’ iz Zakona o poreskom postupku i administraciji, tako da primena sedam kriterijuma za određivanje visine paušalnog poreza zavisi od poreske administracije i nadležnog referenta, što nikako ne garantuje redovan i ravnopravan odnos sa delatnostima koje imaju redovnu zakonsku podlogu i tretman."

Veselinov je rekao da podaci govore da je 2005. godine u Srbiji bilo oko 375.000 samostalnih zanatskih radnji, dok ih danas nemamo više od 200.000, a "priznaće svi da se bez pekara, mehaničara, šnajdera, obućara, vodoinstalatera, električara i dr. danas ne može niti se hoće".

"Zanatstvo je faktor ekonomsko-socijalne stabilnosti, održivog razvoja, suzbijanja sive ekonomije, smanjenja nezaposlenosti, dakle svih negativnih trendova koji sada uslovljavaju krajnje nepovoljan ekonomski položaj Srbije. Država i vlada moraju da promene stav prema zanatstvu. Potrebno je da država stvori uslove za razvoj kao i ‘primereno ekonomskoj snazi’, pravično opterećenje zanatlija. Neophodno je da se donesu u skraćenom postupku Zakoni i prateći propisi o zanatstvu i zanatskim komorama. Zakon o zanatstvu treba da uredi propise u oblasti zanatstva kao veoma značajne privredne grane", zaključio je Veselinov.

[embed]http://www.youtube.com/watch?v=Pljj5AVn1lI&feature=youtu.be[/embed]