Gorica Gajić: Budžet kao spisak lepih želja

07. Decembar 2016.
Gorica Gajić: Budžet kao spisak lepih želja

„Uzeli ste nam celih petnaest dana za analiziranje predloga budžeta,  MMF-u ste dali tri puta više vremena da sve ove stavke proanalizira, imali ste mesece, sa stručnim timom da pripremite predlog a onda ste nama dali samo popodne i jednu noć da, eventualno, napišemo amandmane i to tako što ćemo da vidimo koliko je negde na nekoj stavci, kod nekog ministarstva više sredstava dato, uglavnom  kod troškova opreme ili specijalizovanih usluga pa da ih, po nama, prebacimo za potrebnije namene“, rekla je narodni poslanik Gorica Gajić prilikom skupštinske rasprave o budžetu za 2017. godinu.

Narodni poslanik DSS rekla je da glavni teret krize snose građani.

 „Mesecima unazad, kao najveći rezultat dostignuća rada ove vlade spominje se fiskalna konsolidacija, smanjeni budžetski deficit i budžetski suficit od 30 milijardi dinara. Teret fiskalne konsolidacije podneli su zaposleni u zdravstvu, policiji, prosveti, javnoj upravi, penzioneri. Oni su preko 70 milijardi dinara ostavili uštedu u budžetu i to je njihova zasluga a ne zasluga vlade, jer nije bilo strukturnih reformi. A nije ni zasluga poslanika, sem ako nismo negde nekim poreskim opterećenjem povećali namet na naše građane. Budžet je samo spisak lepih želja direktnih i indirektnih korisnika i naša projekcija koliko mi to možemo da naplatimo od naših poreskih obveznika. Dok ne budemo imali izveštaj o budžetu, koliko se stvarno realizovao i ostvario i koliko smo mi stvarno planirali rashodnu stranu, dok to ovde u skupštini jednom ne proanaliziramo nećemo znati da li mi donosimo najbolje budžete u istoriji“, istakla je Gorica Gajić

[embed]https://youtu.be/fTgp4GAX_UE[/embed]

Ona je ukazala i na hronični problem sa javnim preduzećima.

„Rak rana su nam javna preduzeća i od vlade do vlade, od mandata do mandata rešavanje tog problema se ostavlja. Rekli ste  da ste smanjili garancije za likvidnost tih preduzeća a pravi problem je to što ih niste reorganizovali ni po pitanju broja zaposlenih ni po pitanju visina plata. Svi znamo kolike su tamo plate i koliko po tom osnovu može da se uštedi a to ostavljate za neka buduća vremena“, zaključila je Gajić.