Saopštenje DSS: Za samo mesec dana Vlada nanela štetu od 60 miliona evra

18. Decembar 2016.

Vlada nastavlja  da se zadužuje u dolarima uprkos šteti koju Srbija zbog toga trpi.

Krediti Ujedinjenih Arapskih Emirata u dolarima, bombastično najavljeni kao krediti po stopama ,,najnižim u istoriji‘‘ već jako skupo koštaju građane Srbije, a sva je prilika da će koštati još više. Krediti povučeni iz UAE u dolarima koriste se, kako je ministar finansija rekao, za vraćanje skupih zajmova i pokriće budžetskog deficita. S obzirom da je najveći deo duga Srbije u evrima i dinarima, a da se budžetski deficit pokriva u dinarima, to podrazumeva da Vlada vrši konverziju dolarskih pozajmica iz UAE u ove dve valute, evre i dinare.

Pozajmica od milijardu dolara, ratifikovana u Narodnoj skupštini pre samo mesec dana, vredela je po tadašnjem kursu 900 miliona evra. Već danas je to 960 miliona evra, koliko država mora da obezbedi za vraćanje glavnice ove dolarske pozajmice.

Dakle, za samo mesec dana država je na gubitku 60 miliona evra, što je posledica neodgovorne politike Vlade koja svesno ignoriše dugotrajan trend slabljenja evra u odnosu na dolar: dok je u maju 2014. vredeo je 1,39 dolara, a danas je to 0, 957 dolara.

Sva šteta nastala vođenjem ovakve neodgovorne politike Vlade, naravno, pada na teret građana Srbije.