Saopštenje DSS: Revidiranje umesto jednostranog sprovođenja Briselskog sporazuma

27. Decembar 2016.

Da Vlada određuje put Srbije po političkom kompasu koji pokazuje samo jednu stranu sveta označenu sa EU , potvrđuje i najava da će tzv. Zajednicu srpskih opština na Kosovu i Metohiji da formira uprkos odsustvu saradnje prištinske vlasti, dogovorene u Briselu.

Tzv. Zajednica srpskih opština, koja po Briselskom sporazumu treba da se formira u skladu sa Ustavom i zakonima samoproglašenog Kosova, a suprotno Ustavu i zakonima Republike Srbije, predstavlja veliku podvalu i još jedan korak u pravcu i formalnog priznanja nezavisnosti Kosova. Ona je izmišljena da bi se kod Srba na KiM i celokupne srpske javnosti stvorila lažna slika i daljeg postojanja srpskih institucija na Kosovu, povučenih po Briselskom sporazumu.

Umesto da nastavlja sa saučestvovanjem u konstituisanju državnosti samoproglašenog Kosova i dezintegraciji sopstvene države, Vlada Srbije je dužna da zaustavi briselski proces tzv. normalizacije odnosa Beograda i Prištine i korenito revidira štetan Briselski sporazum, stavljajući se na stranu interesa Srbije. Odbijanje prištinske vlasti da sprovede svoj deo obaveza po Briselskom sporazumu takvu odluku čini pravno utemeljenom, a interesi Srbije nesumnjivo politički opravdanom.