Saopštenje DSS: Ne postoje pisane niti usmene garancije NATO

19. Januar 2017.
Saopštenje DSS: Ne postoje pisane niti usmene garancije NATO

Sprovedena akcija ROSU i zvanična saopštenja  KFOR-a i NATO jasno govore da ne postoji bilo kakav sporazum kojom se ograničava delovanje kosovskih bezbednosnih snaga na severu KiM. Još jednom je potvrđena tragična činjenica  da građani Srbije od predstavnika međunarodne zajednice i prištinskih vlasti saznaju istinu o tome šta je u Briselu dogovoreno o sudbini države i Srba na Kosovu i Metohiji.

Neistina o postojanju pisanih garancija da specijalne jedinice ROSU ne mogu da pristupe severu Kosova i Metohije prvi put je izneta 12. maja 2013. godine, odmah po potpisivanju Briselskog sporazuma kojim je prihvađeno  da se jedinice MUP-a Srbije raspuste, a njeni pripadnici integrišu u Kosovsku policiju. Na sastanku sa odbornicima srpskih opština sa severa KiM u Leposaviću i intervjuu medijima tada je rekao: ,,Imamo pisane garancije NATO da neće biti prisustva kosovskih bezbednosnih snaga na severu“.[1]

Ovo je ponovio i kada je pod pretnjom snaga ROSU prekinut put „specijalnog“ voza za Kosovsku Mitrovicu. Tek posle zvaničnog demantija KFOR-a i NATO potvrdio je da pisani sporazum i garancije ne postoje, pominjući usmeni dogovor.

Posebno zabrinjava tvrdnja predsednika Vlade da su mnogi usmeni sporazumi postignuti u Briselu, jer njome otvara ozbiljno pitanje o kakvim se to tajnim usmenim sporazumima radi, šta je njihova sadržina, na osnovu kojih ustavnih i zakonskih ovlašćenja se sklapaju i naravno, o odgovornosti onih koji u tome učestvuju.

[1] https://www.youtube.com/watch?v=Ugkf1UyvDrA Izjava Aleksandra Vučića o pisanim garancijama od 3.57 do 4.13