Današnje generacije da sačuvaju državu koju su nasledile

15. Februar 2019.

Podsećanje na herojske dane pokretanja Srpske revolucije 1804. godine i na žrtve ustanika koji su položili svoje živote da bi Srbija bila slobodna i obnovila svoju državnost, kao i podsećanje na potonje žrtve položene u njenoj odbrani, obavezuju i današnje generacije koje su slobodnu državu nasledile, istu i sačuvaju.

Međutim, moramo da se upitamo da li današnje elite baštine državotvornost onih kojima je ideal slobode, izgradnje i odbrane države bio na prvom mestu.

Potvrđena spremnost većeg dela političkih elita da priznaju secesiju Kosova i odreknu se dela svog naroda i dela državne teritorije, kao i odlučnost kojom se odriču dela suvereniteta Srbije strmoglavljujući je u Evropsku uniju, belodano ukazuje da je državotvorna politika proterana, a cilj ogromne većine političkih aktera nije ostvarenje interesa Srbije , već samo dolazak na vlast.

Na Dan državnosti zato mora da se kaže da je za očuvanje države i slobode neophodna temeljna promena državne politike, a pre svega odlučno neprihvatanje secesije Kosova i vođenje politike vojne i političke neutralnosti, što podrazumeva odustajanje od evropskih integracija.