Francuska ministarka Loazo opalila politički šamar evrofanaticima

25. Februar 2019.

Francuska ministarka za evropske poslove Natali Loazo je iznoseći, kako je rekla „istinu“, opalila politički šamar evrofanaticima koji srpske poraze i poniženja pravdaju neophodnošću nastavka putem evrointegracija.

Istina koju je izrekla glasi da „sadašnje stanje Evropske unije ne omogućava nova pridruživanja u zadovoljavajućim uslovima – kako za samu EU, tako i za nove države koje bi joj se pridružile”. Pri tome je dodala da je prethodno neophodno reformisati EU i izvršiti reviziju njenog funkcionisanja i „da se ne zna da li će EU biti spremna“ za prijem Srbije. Naravno, uslov za prijem koji, dakle, neće da se dogodi ostaje i dalje potpisivanje tzv. sveobuhvatnog sporazuma sa Prištinom, odnosno priznanje secesije Kosova.

Kada se tome doda činjenica da se Evropska unija nalazi u dubokoj višeslojnoj krizi koja neminovno vodi njenom raspadu, potpuno je jasno da je sadašnja politika kojoj je prioritet prijem Srbije u EU doživela poraz i da je neophodna njena temeljna promena.

Uslov za to je smena vlasti, ali ne onom koja bi vodila istu politiku kao sadašnja, već onom kojoj bi prioritet bili interesi Srbije, njeno unutrašnje uređenje i radikalna promena političkog sistema.