Miloš Jovanović: Pregovori s Albancima samo u okvirima Ustava Srbije i Rezolucije 1244

Danas
01. Mart 2019.
Miloš Jovanović: Pregovori s Albancima samo u okvirima Ustava Srbije i Rezolucije 1244

Nikada nisam posmatrao stvari ni politikantski, ni kratkoročno. Cilj mi je da okupim što veći broj i moralno i intelektualno kvalitetnih ljudi koji će sutra moći da preuzmu odgovornost za vođenje ove države.

Manje je bitno od samog cilja – a cilj je da konačno počnemo da temeljno uređujemo Srbiju – kakav će konkretan oblik to nastojanje dobiti, kaže u razgovoru za Danas Miloš Jovanović, predsednik Demokratske stranke Srbije, odgovarajući na pitanje da li je i dalje moguć scenario po kojem bi DSS mogla da stane na čelo jedne nove „desne koalicije“, kako se spekulisalo prošle jeseni.

* Da li ste zadovoljni protestom „Zaustavimo veleizdaju“ koji je DSS organizovao pre nekoliko dana u Beogradu?

– Apsolutno smo zadovoljni protestom, kako zbog broja ljudi, a skupilo se par hiljada građana, tako i zbog činjenice da je bilo puno mladog sveta i ozbiljnih intelektualaca poput – profesora Mila Lompara, Dejana Mirovića, Milomira Stepića, Aleksandra Lipkovskog, prvaka opere Narodnog pozorišta Miodraga Jovanovića i mnogih drugih. Drugim rečima, tamo je bilo časno i ponosno lice Srbije, za razliku od aktuelne vlasti koja je sramota Srbije.

* Kako komentarišete incident koji se dogodio tokom navedenog protesta, kada je išaran izlog Prajd info centra?

– Nemam problem da se kao organizator skupa izvinim za incident, i ako treba evo to sada činim. Ali se ipak mora podvući da je navedeni incident bio minoran, s obzirom da je reč o tri-četiri zalepljene nalepnice na izlog navedenog centra. Za mene je, uz dužno poštovanje prema svakome, mnogo ozbiljnija i dalekosežnija vest da je zvanična kosovska politika ove vlade politika razgraničenja i da srpska deca i dalje na Kosovu žive po raznim getima.

* Može li se demonstracijama sprečiti postizanje sporazuma Beograda i Prištine?

– Ne može kao takvim, ali su protesti neoohodni i da bi se iskazala politička volja koja može da izraste u ozbiljan i odlučujući otpor nečemu što se, nažalost, ne može nazvati drugačije nego izdaja.

* DSS se zalaže za „zamrznut konflikt“ kada je o Kosovu reč. Kako gledate na tvrdnje da je to „neodrživo stanje“?

– Kao neozbiljne i netačne, jer mi i sada imamo neku vrstu zamrznutog konflikta koji se upravo i definiše odsustvom konačnog političkog rešenja, ali srećom, i odsustvom fizičkog sukoba. Što se nas tiče, nemamo uopšte problem da sa Albancima razgovaramo o konačnom statusu, ali se ti pregovori mogu isključivo voditi u okvirima Ustava naše države, i Rezolucije 1244 SB UN. Ako oni to sada ne žele, ne vidim zašto bismo mi morali da želimo pregovore izlazeći iz navedenih okvira. Uostalom, primera zamrznutih konflikata ima na desetine u svetu, počev od Kipra, preko Bliskog istoka, do postsovjetskog prostora. Konačno, ako se zbog secesionističke volje Albanaca ne mogu sada voditi pregovori u jedinim mogućim okvirima, Ustava i Rezolucije 1244, može se i mora raditi na terenu, kako u međunarodnoj ravni – što je i te kako moguće kao što pokazuju povlačenja priznanja secesije Kosova od mnogih drzava – tako I u unutrašnjoj ravni, koja podrazumeva sprovođenje ozbiljne strategije za opstanak, bezbednost i razvoj srpske zajednice u južnoj pokrajini.

* Imajući u vidu činjenicu da vaša stranka nije deo Saveza za Srbiju i nije potpisala Sporazum sa narodom, da li isključujete mogućnost da se u narednim mesecima, ipak, pridružite SzS-u ili je realnija opcija da DSS ostane „solo igrač“ na političkoj sceni?

– Kao prvo, čini mi se da je vaše pitanje pogrešno postavljeno, jer Savez za Srbiju, od kad je potpisan takozvani “Sporazum sa narodom” suštinski više ne postoji, kao što ne postoje ni nekadašnjih 30 tačaka. Naime, potpisana je platforma koja predviđa jednu zajedničku listu “1 od 5 miliona” i stvaranje ekspertske vlade nakon prvih poštenih izbora. Videćemo koliko će i ova nova koncepcija dela opozicije trajati. Mi se, kao ozbiljna stranka, ne zatrčavamo, i nastavićemo da gradimo svoj put. A šta će biti u budućnosti, o tom potom.

* Na čemu najviše zamerate SzS-u, a u čemu se slažete sa tim blokom?

– Sve se to meni čini ishitrenim i bez jasne vizije za Srbiju. To je zapravo moja glavna zamerka. Ni dalje mi nije jasno zašto se potencirala priča o zajedničkoj listi u trenutku kada smo dogovarali bojkot mogućih prevremenih parlamentarnih izbora, kao što nije ni najjasnije čemu takozvana ekspertska vlada ako se prethodno ispune uslovi za slobodne izbore i šta bi ta vlada u tom slučaju uopšte radila. Uveren sam da je građanima Srbije potrebno ponuditi jasnu viziju i da je sve drugo neodgovorno prema ljudima, naročito onima koji šetaju, s legitimnim nezadovoljstvom svake subote, širom zemlje.

* Da li pojedini članovi vaše stranke učestvuju na protestima „Jedan od pet miliona“?

– Da, i imaju potpunu slobodu u tome, jer je nezadovoljstvo postojećim stanjem apsolutno opravdano. Aleksandar Vučić nam svima vređa inteligenciju i svojom politikom i načinom na koji je vodi. I to je razlog više da se bude ozbiljan, temeljit i promišljen u opozicionom delovanju, a ne da se srlja shodno istraživanjima javnog mnenja ili kratkoročnim političkim tendencijama.

* Očekujete li da će vlast raspisati prevremene parlamentarne izbore?

– Pošto ne mogu nikako da utičem na takvu odluku, njom se ni ne opterećujem. Znam samo da za prevremene izbore nema ni valjanog političkog razloga, ni zadovoljavajućih medijskih i izbornih uslova, kao i što znam da bi oni u ovom trenutku pojačanih tenzija predstavljali samo dodatnu destabilizaciju zemlje.

Gradimo novi DSS

* Da li postoji mogućnost da DSS udruži snage sa SPAS-om, koji predvodi Aleksandar Šapić?

– Pitanja ko ce s kim, ko će proći, a ko će ispasti iz igre, jer se na neki način u ovakvom učestalom pitanju o tome radi, meni suviše lice na rijaliti programe. Ponavljam, gradimo novi DSS, sa jasnim ciljem, i na to smo usredsređeni. A ostalo će zavisiti od političkih prilika kada za to dođe vreme.