GDE JE 1000 TONA „OPASNOG OTPADA” IZ HINS-A?

DSS NOVI SAD
08. Mart 2019.
GDE JE 1000 TONA „OPASNOG OTPADA” IZ HINS-A?

Predstavnici novosadskih mesnih odbora Demokratske stranke Srbije sa Klise, Vidovdanskog naselja i Slane bare posetili su fabriku HINS u stečaju kako bi postavili pitanje šta se desilo sa preko 1000 tona „opasnog otpada” koji je pre godinu dana spektakularno „otkriven” u krugu fabrike.

Krajem januara 2018. godine ministar zaštite životne sredine Goran Trivan je na senzacionalan način medijski sa lica mesta predstavio otkriće preko 1000 tona „opasnog otpada” otkrivenog u krugu fabrike Hemijska industrija Novi Sad – HINS. Kako su tada preneli mediji ministar je izjavio da je ovo delo „veliki zločin prema sopstvenom narodu” i da će uhapšeni vlasnik preduzeća koje je iznajmljivalo prostor HINS-a odgovarati za delo nezakonitog skladištenja opasnog otpada.

Iako je ovaj spektakularni medijski događaj izazvao zabrinutost javnosti, a naročito stanovnika obližnjih novosadskih naselja Klisa, Vidovdansko naselje i Slana bara i posle više od godinu dana još uvek nema zvaničnog epiloga. Sa druge strane, nezvanično saznajemo da je „opasni otpad” još uvek u krugu fabrike HINS, ali da i nije baš tako „opasan” već predstavlja standardni otpad naftnog porekla i da su nas plašili za džabe.

Gradski odbor DSS u Novom Sadu postavlja pitanja nadležnim službama šta se deslilo sa preko 1000 tona „opasnog otpada” iz kruga bivše novosadske fabrike HINS, da li je taj otpad zaista toliko opasan kao što nam je predstavljeno i da li je preduzeće angažovano za sanaciju tog otpada povezano sa ministrom Trivanom? Ako je nezvanična verzija događaja istinita, izgleda da nas nisu plašili za džabe, već u nečijem protivpravnom materijalnom interesu.