Zašto se kopa rov u blizini pogona za prečišćavanje vode u Zrenjaninu?

GO DSS Beograd
15. Mart 2019.
Zašto se kopa rov u blizini pogona za prečišćavanje vode u Zrenjaninu?

Čelnici JKP „Vodovod i kanalizacija“ i Grada Zrenjanina treba da se oglase po pitanju pijaće vode i kažu kakav je njen kvalitet nakon tromesečnog testiranja novog pogona, zašto su metar od ograde postrojenja iskopali rov i u koju svrhu u njega polažu cev prečnika 20 santimetara, prozvao je nadležne u Zrenjaninu potpresednik DSS i predsednik GO Zrenjanin Zoran Sandić.

U svom reagovanju Sandić kaže da se građani već sada žale na neujednačen kvalitet vode a u višespratnicama na slab pritisak.

-Da li možda novim cevima, svojevrsnim „baj pasom“, koji iza pogona prečistača povezuje Mihajlovački drum i grad žele vodu iz gradskih bunara da dostavljaju Zrenjanincima mimo filtera Obradovićevog „Sinerteka“ i njegovog navodnog partnera u ovoj investiciji, italijanske „Grupe Zilio“ – pita Zoran Sandić.

On podseća da je prošlo tri meseca od puštanja u probni rad prečistača na Mihajlovačkom putu a da iz Grupe Zilio, Vodovoda i lokalne samouprave niko ništa jasno i glasno da kaže o kvalitetu vode koju Zrenjaninci dobijaju iz vodovoda u kuhinjama i kupatilima.

-Investitor se poziva na analize vode koja se dobija u postrojenju. Nas interesuje analiza vode iz prečistača koja stiža do krajnih korisnika i takva ispitivanja je uradila “Inicijativa za vodu“ u Institutu za javno zdravlje Novi Sad. Rezultati nisu ohrabrujući. U prečišćenoj vodi utvršeno je prisustvo više od dazvoljenog arsena, bora i amonijaka. Da smo u pravu potvrdio je i Zavod za zaštitu zdravlja Zrenjanin, ističuči da je „voda na slavinama promenljivog kvaliteta“ i da ima određenih „iskakanja“ – poručuje Zoran Sandić.

Sandić podseća da je pitanje vode zajednički interes svih Zrenjaninaca i da je potrebno da vlast pažljivo sagleda sve činjenice kada je u pitanju prečistač vode, njegove mogućnosti da vodu učini bezopasnom po zdravlje onih koji je piju, o količini vode potrebne tokom letnjih meseci i da u rešavanje ovog problema uključi struku.