Osnovati fond za rekonstrukciju fasada u Beogradu, suzbiti investitorski urbanizam

DSS Beograd
15. Mart 2019.
Osnovati fond za rekonstrukciju fasada u Beogradu, suzbiti investitorski urbanizam

Lider Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović pozvao je danas gradske vlasti u da konačno suzbiju investitorski urbanizam i predložio osnivanje fonda za rekonstrukciju i restauracija svih fasada u Beogradu. Jovanović je novinarima ispred zgrade u Resavskoj 25 u Beogradu rekao da je veoma važno da se značajno povećaju naknade koje investitori plaćaju Direkciji za gradsko građevinsko zemljište i da se 100 odsto tog uvećanja prenese u fond koji će služiti za rekonstrukciju i restauraciju svih fasada u Beogradu.

On je rekao da se to mora uraditi što pre, jer su marže građevinskih investitora ogromne - "kakve ne postoje nigde u svetu" i da u džepu investitora ostaju "sumanute cifre".

"Predlog je da se napravi fond koji će se ponekad finansirati i ad hoc poput ideje da se odustane od gondole koja je na ivici kiča i koja je neisplativa, pored toga što će naruštiti istorijski i vizuelni identitet Kalemegdana, ali i da ima stalno finansiranje tako što će 100 odsto uvećenje naknada investitorima ići u njega", kazao je Jovanović i pozvao gradske vlasti da odustanu od izgradnje gondole koja će povezati Kalemegdan i Ušće.

Zatražio je od gradskih vlasti da suzbiju investitorski urbanizam u Beogradu, jer će investitorski urbanizam "uništiti svo arhitektonsko nasleđe koje je još preostalo Beogradu".

On je kazao da će pomno pratiti situaciju u gradu i da će pozvati građane i celokupnu opoziciju kako bi se zaštitili objekti u Resavskoj i Mišarskoj ulici, kao i drugih zgrada koje predstavljaju "stara gradska jezgra" i "svedoče o nekom građanskom životu".

Jovanović je predložio ponovnu izgradnju zgrade Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu, koja je srušena u bombardovanju Beograda 1941. godine i za zgradu Generalštaba srušenu u NATO bombardovanju 1999. godine.

"Gradske vlasti su krenule dobrim tragom, ali nedosledno. Nemamo problem da pohvalimo ono što se dobro radi. Imate restauracija i rekonstrukcija fasada koje su urađene uz podršku Zavoda za zaštitu spomenika kulture i grada Beograda - mislim na Pop Lukinu, Braće Jugović, Topličin venac... Podržaćemo gradske vlasti u onome što rade dobro, ali to što rade dobro je apsolutno nedosledno ako istovremeno rušimo sve ono što je lepo preostalo", kazao je Jovanović.