DSS poziva gradske vlasti da odustanu od izgradnje gondole na Beogradskoj tvrđavi

DSS Beograd
20. Mart 2019.
DSS poziva gradske vlasti da odustanu od izgradnje gondole na Beogradskoj tvrđavi

Gradski odbor Demokratske stranke Srbije u Beogradu se pridružuje peticiji protiv izgradnje gondole koja bi povezivala Ušće i Beogradsku tvrđavu i poziva gradske vlasti da odustanu od ovog promašenog projekta jer nije ekonomski isplativ, kvari vizuelni identitet Kalemegdana i nema nikakvu panoramsku vrednost.

Demokratska stranka Srbije je već u nekoliko navrata ukazivala na to da će Gondola u potpunosti narušiti izgled Beogradske tvrđave koja predstavlja najznačajnije istorijsko jezgro Beograda. Gondola će, pored toga, kroz nekoliko godina postati gubitaš, neće moći da pokrije sopstvene troškove i na kraju će morati da se finansira iz Budžeta Grada Beograda.

Gradski odbor Demokratske stranke Srbije u Beogradu predlaže da se umesto gondole između Ušća i Kalemegdana izgradi pešačko - biciklistički most, koji bi se uklopio u ambijentalnu celinu Kalemegdana. Povezivanjem Kalemegdana i Ušća na takav način, napravio bi se svojevrsni Beogradski koridor kulture imajući u vidu muzeje sa obe strane reke kao i predloženu ideju da se na Ušću napravi zgrada Beogradske opere.