Stav Vrhovnog kasacionog suda ne daje rešenje za kredite u švajcarcima

DSS
05. April 2019.
Stav Vrhovnog kasacionog suda ne daje rešenje za kredite u švajcarcima

Stav Vrhovnog kasacionog suda o kreditima u švajcarskim francima ne rešava problem građana, ali pruža dobru osnovu za njegovo rešenje ako Vlada i Narodna banka donesu odgovarajuće odluke.

Reakcije Udruženja „Efektiva“, Udruženja CFH Srbija, kao i Udruženja banaka Srbije potvrđuju da je neophodno da se konačno rešenje ostvari obavezujućim odlukama, najbolje zakonom, umesto što se dužnici upućuju na vođenje hiljada parničnih postupka, sa neizvesnom dužinom, tokom i ishodima.

Izjava ministarke pravde Nele Kuburović da se „nada da će nižestepeni sudovi poštovati stav Vrhovnog kasacionog suda“ i da se „nada će javni izvršitelji postupati po odlukama suda“ dovoljno govori u prilog tvrdnji da se nastavlja neizvesnost i agonija korisnika kredita u švajcarskim francima.

Demokratska stranka Srbije od 2015. godine zahteva da Narodna skupština donese zakon o konverziji kredita u švajcarskim francima u kredite u evrima u svim slučajevima kada banke plasirane kredite nisu pokrivale odgovarajućim izvorima finansiranja, tj. depozitima u francima.

DSS smatra neprihvatljivim zalaganje predsednika Republike da država desetinama miliona evra iz budžeta, sredstvima svih građana, finansijski pomogne banke koje su odobravale kredite u švajcarcima. Posledice nekorektnog poslovanja i gubitak ekstraprofita ostvarenog promenama kursa švajcarskog franka moraju da snose isključivo banke koje su to radile.