Izgraditi zgradu stare Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu kakva je bila 1941. godine

06. April 2019.
Izgraditi zgradu stare Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu kakva je bila 1941. godine

U nedelju 6. aprila 1941. godine, u jednom od brojnih zločinačkih bombardovanja Beograda u prošlom veku, srušena je Narodna biblioteka Srbije na Kosančićevom vencu. Rušenje biblioteke je bio pokušaj zatiranja kulturnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda.

Ni posle skoro 80 godina zgrada nije obnovljena niti je rešeno šta će biti sa tim prostorom. Gradske vlasti pripremaju ideju kojom je, umesto izgradnje zgrade Narodne biblioteke kakva je bila pre rušenja, predviđena izgradnja parka sa ugljenisanim knjigama, cvetnim delovima i edukativnim celinama.

Srbija ne treba da se stidi svog kulturnog nasleđa i zbog toga apelujemo na gradske vlasti da, na mestu srušene stare Narodne biblioteke Srbije, umesto predviđenog parka, izgrade zgradu kakva je bila 1941. godine, pre nego što je srušena. Zgrada bi predstavljala svojevrstan muzej stradanja našeg naroda u prvom i drugom svetskom ratu i bila bi simbol konačne pobede i oslobođenja Srbije.

Srbija nikad više ne sme ostavljati ruševine u znak sećanja na brojna uništenja, ona mora biti jača od svih pokušaja nacionalnih i kulturnih genocida i zbog toga mora iz pepela podići zgradu stare Narodne biblioteke baš onakvu kakva je bila.