Šta je sa postrojenjem za vodu?

DSS Zrenjanin
11. April 2019.
Šta je sa postrojenjem za vodu?

GO DSS Zrenjanin postavlja pitanje gradskoj vlasti i grupi "ZILIO", šta se dešava sa prečistačem za vodu u našem gradu? Od 2017. godine, kada je postrojenje navodno završeno, čekao se pravni rasplet nastale situacije zbog Zakona o komunalnim delatnostima koji je zabranjivao privatnicima da se bave ovom vrstom delatnosti i koji je rešen tako što je promenjen Zakon, do današnjeg dana, kada vidimo da postoji mogućnost ugradnje dodatnih prečistača? Zbog čega i ko je sad pogrešio? Kako je moguće da stručni ljudi iz ove oblasti (ako ih je uopšte i bilo) ne predvide da će biti mehaničkih nečistoća (peska, kamenčića..) u sirovoj vodi? Postavlja se pitanje kako je moguće da filteri nemaju potreban kapacitet i kvalitet da to može da iznese?

DSS je na vreme, zajedno sa ostalim političkim strankama okupljenim u inicijativi "ZAJEDNO ZA VODU", javnosti predočio analize vode uzete sa česme kod krajnjih potrošača, a urađene u akreditovanoj laboratoriji Instituta za javno zdravlje u Novom Sadu, koje su pokazale neispravnost vode. Tada nas je investitor uveravao da je voda ispravna za piće, a pri tom ne pokazavši dobijene parametre, pre svega arsena i bora? Pre samo desetak dana, lokalna vlast i sam investitor hvalili su se dobijenom sanitarnom dozvolom, koju inače dobija svaki manji ugostiteljski objekat. Međutim, dobijena dozvola nema ama baš nikakve veze sa kvalitetom vode, nego jeposlužila za zamagljivanje očiju javnosti i građana našeg grada.

GO DSS se plaši da ovaj zastoj u radu, a vezan za "mehaničke nečistoće" i navodnu ugradnju dodatnih filtera, jasno govori da smo, na žalost po građane, bili u pravu i da u bližoj budućnosti građani neće dobiti zdravu pijaću vodu u svojim domaćinstvima. Po svemu sudeći, problemi se gomilaju, a građanima ostaje da trpe nečije neznanje i nemar i da nastave da osiromašuju svoj kućni budžet kupovinom flaširane vode.