PROTEST PROTIV SMRADA – POBUNI SE ILI TRPI!

DSS Novi Sad
16. April 2019.
PROTEST PROTIV SMRADA – POBUNI SE ILI TRPI!

Novosadski DSS poziva stanovnike MZ „Dunav“ da se priključe „Protestu protiv smrada“ pod sloganom „Pobuni se ili trpi!” koji će se održati u četvrtak 18. aprila u 18 časova na uglu Beogradskog keja i Marka Miljanova, kod kule broj 45.

„Nova glavna crpna stanica kod Žeželjevog mosta treba da prikupi svu novosadsku kanalizaciju na jednom mestu, a potom da je neprečišćenu ispušta u Dunav. Novi ispust je planiran još bliže zgradama od postojećeg. Zahtevamo da se prvo izgradi odvodni cevovod i ispust kod lokacije budućeg prečistača „Rokov potok”, pa tek onda pusti u rad Nova glavna crpna stanica. Dođite da zajedno, javno i glasno iskažemo ovaj zahtev!”

Žitelji MZ „Dunav“ a naročito stanovnici četiri kule i okolnih zgrada na Beogradskom keju, poslednjih par meseci zabrinuto posmatraju kako se velikom brzinom gradi ogroman bazen za fekalije na svega tridesetak metara od njihovih prozora. Ta ogromana septička jama se gradi u sklopu Nove glavne crpne stanice za kanalizaciju na koju bi trebalo da se poveže kompletan kanalizacioni sistem Novog Sada.

Prikriveni cilj ubrzane izgradnje ovog džinovskog bazena za fekalije je oslobađanje parcele na početku Radničke ulice, gde se nalazi stara crpna stanica, za izgradnju luksuznih hotela i stanova na toj lokaciji. Kako budućem investitoru „smeta” postojeća crpna stanica, gradske vlasti su odlučile da se sve fekalije sa početka Radničke ulice, ogromnim cevovodima, premeste u parkić kod željezničkog mosta gde se sada gradi gigantska septička jama za čitav Novi Sad i to na svega 30 metara od prvih prozora građana koji žive u MZ „Dunav“. Takođe, planirano je da se izgradi još jedan izliv u Dunav koji će biti mnogo veći od postojećeg i koji će biti još bliži stambenim zgradama od postojećeg.

Gradski odbor Demokratske stranke Srbije u Novom Sadu i organizacijom ovog protesta skreće pažnju javnosti i gradskoj vlasti da se nikako ne sme dozvoliti povezivanje crpne stanice u Radničkoj ulici sa novom glavnom crpnom stanicom kod Žeželjevog mosta pre nego što se izgradi odvodnik fekalne kanalizacije ka predviđenom ispustu na sremskoj strani Dunava.