Neophodan dijalog vlasti i opozicije u Smederevu

DSS Smederevo
19. April 2019.
Neophodan dijalog vlasti i opozicije u Smederevu

Kao stranka koja se oduvek zalagala za poštovanje institucija i vladavinu prava i koja veoma dobro zna da razlikuje aktuelni režim, ma koji to bio, od države, dužni smo da reagujemo na saopštenje Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Smederevu.

Skupština grada Smedereva i interesi građana se brane strpljivim dijalogom, argumenovanim mišljenjem, tolerantnom raspravom o svim bitnim pitanjima za razvoj grada, kao što su izvori i stepen zagađenosti u našem gradu, nenamensko trošenje budžetskih sredstava, zloupotrebe javnih ovlašćenja, korupcija, kriminal. Papagajskim ponavljanjem serijski fabrikovanih saopštenja o navodnoj ugroženosti sistema od nasilnika i fašista ne brani se sistem. Takve poruke imaju isključivo propagandni efekat. Koji su to nasilnici od kojih ste odbranili Skupštinu grada Smedereva? Kako ste to učinili? Kojim sredstvima?

Ako je Skupština grada bila zaista ugrožena ili je to još uvek onda bi trebalo da reaguju institucije sistema koje su nadležne za to, poput sudstva, tužilaštva, policije, a ne članovi Gradskog odbora jedne stranke koji su rešili da ,,ostanu“ ( prenoće) u Skupštini, kako je pisalo u najavi ove ,,spasonosne“ akcije. Ne zagovara li se time uvođenje stranačke policije? Čemu to vodi? Pričom o navodnoj ugroženosti sistema, Srpska napredna stranka zapravo hoće da etiketira svako drugačije mišljenje kao neprijateljsko, političke protivnike kao fašiste i time odstrani opoziciju sa političke scene. Tako bi monopolisala čitav javni prostor i javno delavanje, a to srašćivanje partijskog i državnog aparata i totalna kontrola nad društvenim životom ima veoma prepoznatljivo istorijsko značenje. O tome bi valjalo da razmišljaju lokalni naprednjaci kao o svojoj dužnosti i obavezi , a ne da se bave prebrojavanjem građana na mitingu opozicije i projekcijom broja građana na mitingu SNS-a ( ,,100.000 i mnogo više“, pa je l će biti 100.000 ili mnogo više?).

Zabrinuti za stanje javnog dijaloga u našem gradu, koji zapravo i ne postoji, pozivamo vladajuću stranku na seriju debata, okruglih stolova, tribina o temama koje sami odrede, ali pod fer i demokratskim uslovima. Smatramo da je to najbolji način da se zaštite institucije sistema od svih onih koji ga ugrožavaju, pa i od nasilnika i fašista.