„Izuzetan“ posao za Zrenjanin

DSS Zrenjanin
16. Maj 2019.
„Izuzetan“ posao za Zrenjanin

Nema uspešne nacionalne ekonomije oslonjene samo na strane investicije. Svakovrsno podsticanje domaćih ulaganja u ekonomiju je temelj na kojem se gradi snažna i stabilna nacionalna privreda. Najbolji primer za to je Kina. Strani kapital je dobrodošao, ali njegov udeo u ivesticijama ne bi smeo biti ispred domaćeg.

Vlast vrlo malo čini na podsticanju domaćeg investiranja. Naprotiv, ogromna finansijska sredstva daju se stranim firmama, one koriste domaće resurse i slabo plaćene radnike, a profit iznose iz Srbije. U suštini su to lažne strane investicije, jer stranci ovde vrlo malo ulažu, dok se skromni i teško zarađeni dinar najviše troši u trgovinama čiji su vlasnici , opet, stranci.

Zrenjanin je grad u kome je takvo pseudo strano investiranje značajno. Nakon pljačke i uništenja domaće privrede, sada imamo privredu stranaca.

Najsvežiji je dolazak kineske industrije guma ŠANDONG LINGLONG. Po podacima sa sajta ove firme to će biti druga njena fabrika van Kine i prva u Evropi. Poslovaće pod imenom Linglong International Europe D.O.O. Zrenjanin (LLIE). Prostiraće se na 130 hektara (po domaćim izvorima - 96 hektara), a sam objekat imaće blizu 40 hektara. Proizvodiće 13,62 miliona jedinica godišnje sa prihodom od 600 miliona dolara. Radiće 1500 radnika (300 kineskih). Završetak projekat planiran je za 6 godina. Na prvi pogled, deluje impozantno. Međutim, kolika je stvarna korist za grad, još uvek je nepoznanica.

Zna se samo da je dolazak kineskog giganta u Evropu uzrokovan odlukom EU da uvede antidampinške carine na kineske auto-gume. Takođe se zna, da je domaća vlast praktično poklonila zemljište, što niko drugi od evropskih konkurenata nije bio spreman da to učini, na takav način. Ugovor o poklanjanju zemljišta nije obelodanjen!

Dodatni ustupak vlasti je da ne traži Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu, što je suprotno Zakonu. Ovo je, verovatno, bilo presudno da kineski partner dođe u Srbiju. U svakoj moderno uređenoj državi, bez takve studije, za ekološki veoma rizičan projekat, nemoguće je dobiti saglasnost za gradnju. Kako kineska firma zrenjaninsku fabriku tretira kao „gotovu stvar“, pretpostavlja se da je srpska strana dala garancije da, što se tiče ekologije, tu neće biti spora.

ŠANDONG LINGLONG je u znak zahvalnosti (?) za maksimalnu kooperativnost srpske strane odlučio da bude Sponzor fudbalske Super lige Srbije. Iznos nije poznat, a na sajtu Super lige Srbije ne spominje se kineski sponzor! Zrenjanin nema superligaša, pa od sponzorstva neće imati koristi. Ko će imati? Možemo da pogađamo!

Gumarska industrija spada u kategoriju ozbiljnih zgađivača. Problem su i zagađivanje vazduha i otpadne vode. Naš grad nema zdravu pijaću vodu. Taj problem je i dalje nerešiv. Sada se opravdano može pretpostaviti da nećemo imati ni zdrav vazduh!

Naš Banata je višedecenijskim melioracionim projektima i radovima, još od XVIII veka, pretvoren u nepregledna polja plodne zdrave zemlje. Nedopustivo je da se ona zarad neizvesne koristi trajno zagadi i upropasti.

Obaveza je i Grada i Pokrajine i Države da se zahteva Studija o proceni uticaja na životnu sredinu, pa ako stručne analize pokažu da životna sredina neće biti ugrožena, onda možemo pričati o novoj fabrici i mogućoj dobiti. Za Zrenjanin se već zna da je na gubitku za „poklonjeno“ zemljište.

Napomena *: Linglong na kineskom znači izuzetan

Borislav Gađanski, član Glavnog i Gradskog odbora DSS Zrenjanin