Omladina DSS protiv organizacije festivala "Mirdita, dobar dan"

DSS
28. Maj 2019.
Omladina DSS protiv organizacije festivala

Omladina Demokratske stranke Srbije održala je večeras performans ispred Centra za kulturnu dekontaminaciju, protiv festivala Mirdita, koji će sutra biti otvoren.

Predsednik Omladine DSS Zdravko Veselinov rekao je da se traži zabrana Incijative mladih za ljudska prava, koja učestvuje u organizaciji sutrašnjeg festivala, jer, kako je kazao oni žele da Kosovo predstave kao nezavisnu zemlju.

„Smatramo da je festival provokacija. Mi smo ovde postavili pano na kome se vidi kako se Albanci na KiM odnose prema kulturi i prema svemu što je srpsko“, naveo je Veselinov.

Na panou koji su držali omladinci DSS okačene su fotografije razrušene crkve Svetog Đorđa u Prizrenu, autobusa Niš ekspresa koji su digli u vazduh albanski ekstremisti, „Žute kuće“ kao centralnog mesta trgovine organima i druge.

„Mi, kao i prošle godine, ovaj naš performans održavamo dan ranije, jer ne želimo da budemo u priči sa ekstremističkim grupama koje žele da nasilno prekinu taj festival, jer DSS nikada nije koristio takve metode“, dodao je predsednik Omladine DSS-a.

On je uporedio održavanje festivala Mirdita sa idejom da „Al Kaida ima svoj performans u Njujorku ili neki sledbenik doktora Mengelea koji prikazuje svoje instrumente u Izraelu“.

„Tražimo da se zabrani rad organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava, jer deluje protivustavno. Oni Kosovo predstavljaju kao nezavisnu državu a Ustav iz 2006. kaže da su KiM neotuđivi deo Republike Srbije“, zaključio je Veselinov.

On je dodao i da DSS-u nije problem da se uspostavi neka saradnja između Srba i Albanaca i da stranka jeste za dijalog, ali da ne želi da dopusti vanustavno delovanje.

Skup ispred CZKD-a prošao je bez incidenata.

/files/Image/2019/05/thumbnail_IMG_20190528_175011.jpg

/files/Image/2019/05/thumbnail_IMG_20190528_181030.jpg

/files/Image/2019/05/thumbnail_IMG_20190528_181656.jpg