Miloš Ković za „Svetigoru“: Borbom protiv izdaje Kosova Mitropolit Amfilohije nastavlja slobodarsku tradiciju SPC

29. Maj 2019.
Miloš Ković za „Svetigoru“: Borbom protiv izdaje Kosova Mitropolit Amfilohije nastavlja slobodarsku tradiciju SPC

„Prva tajna srpske vitalnosti je Srpska pravoslavna crkva. Zato moramo raditi na obnovi duhovnosti“ rekao je za slušaoce radija „Svetigora“ prof. dr Miloš Ković profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Gostujući u popodnevnom mozaiku radija „Svetigora“ prof. dr Miloš Ković je rekao da naš narod još samo Crkva spaja, bez obzira na to u kojoj zemlji i na kojem kontinentu živimo. „To naši neprijatelji znaju bolje od nas. Zato na nju tako uporno jurišaju” istakao je profesor podsetivši na reči protoustaše Iva Pilara iz 1917. godine –  „Gde Srbi unesu ikonu Svetog Save – to je to“

Miloš Ković je istakao da je na delu pokušaj vlasti Srbije da se korumpira vrh Crkve, ne bi li prihvatila prodaju Kosova. „To iskušenje je uspešno prevazišla Crkva u Crnoj Gori i zato je otpor izdaji Mitropolita Amfilohija toliko jak i značajan za sve nas“ rekao je profesor Ković.

Ovaj uvaženi profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu istakao je da Mitropolit Amfilohije nastavlja slobodarsku tradiciju Srpske crkve koja se nije samo ogledala u otporu okupatorima već se ona suprotstavljala čak i srpskim državama. „Kao u vreme potpisivanja Tajne konvencije i austrofilske politike kralja Milana i naprednjaka (1881–1889), potpisivanja konkordata sa Vatikanom (1937) i Trojnog pakta sa nacističkom Nemačkom (1941).” podsetio je profesor Ković

Kada vlast u Beogradu napada eparhiju raško-prizrensku nije ni svjesna koliko se sramoti, rekao je prof. Ković ali dodao da ga boli nedovoljna solidarnost vrha SPC sa vladikom Teodosijem. „Ipak ohrabruju saopštenja Svetog arhijerejskog sabora uvek daju podršku eparhiji raško-prizrenskoj“ istakao je Ković.

Miloš Ković je rekao da profesori nisu u prilici da određuju šta da se radi ali da imaju pravo da istaknu svoje mišljenje. „I verni narod je Crkva a on sa pravom očekuje da će vrh SPC odlučnije stati u odbranu eparhije raško-prizrenske koja se nalazi na udaru vlasti i u Srbiji i u tzv. državi Kosovo“ rekao je Ković.

„A sve je počelo napadom na našeg Mitropolita Amfilohija“ izjavio je za radio Svetigoru prof. dr Miloš Ković profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.