Ponovo poplave, ponovo bez odgovornosti

DSS
04. Jun 2019.
Ponovo poplave, ponovo bez odgovornosti

Proteklih dana delove Srbije ponovo su zahvatile poplave. Reke se izlivaju iz korita, plave njive, dvorišta, kuće. Po običaju, na udaru su najviše seoski krajevi. Mediji prenose strašne slike iz nekih srpskih sela, na kojima bujica sve nosi i na kojima se i ljudi i domaće životinje spasavaju kako znaju i umeju. Šteta od ovih poplava biće svakako velika, a najveći ceh će platiti stanovnici naših sela.

Poplave nisu, naročito za neke naše krajeve, ništa novo. One se periodično ponavljaju i uzrokuju velike probleme stanovništvu. Svi se još uvek odlično sećaju 2014. godine, kada su poplave strahovito pogodile našu zemlju. Problem je, međutim, u tome što se malo toga čini kako bi se predupredila ova elementarna nepogoda, kako bi se sprečili veliki gubici svih vrsta, kako bi građani Srbije imali miran san. Naslušali smo se mnogobrojnih obećanja od strane nosilaca vlasti, ali je malo toga realizovano. Marketing i samopromocija ne rešavaju probleme – da je toga bilo manje, a više realnog rada na terenu, ne bismo ovakve slike gledali svakih nekoliko godina.

Kao razlog za nečinjenje, ili za nedovoljno činjenje, obično se navodi nedostatak novca u budžetima, kako onom državnom, tako i gradskim i opštinskim. „Nema se para“, „koliko para, toliko muzike“ i sl, to su najčešća opravdanja kojima nas zasipaju nosioci vlasti, odnosno oni koji su preuzeli odgovornost za vršenje vlasti. Ipak, sa druge strane vidimo da se novac troši u svrhe koje su, najblaže rečeno, čudne i sumnjive. Od 2014. godine naovamo gomila para otišla je na stvari od kojih naša država i stanovništvo nemaju ama baš nikakve koristi, samo štete. Odakle novac za (neuspelu) predsedničku kampanju Hilari Klinton, inače supruge bivšeg predsednika SAD Bila Klintona (onog iz 1999, da ne bude zabune)? Odakle novac za razne „parade“ po ulicama naših velikih gradova, čija je jedina svrha razaranje srpske tradicije i dalje demografsko urušavanje Srbije? Svaka čast katedrali Notr Dam u Parizu, ali novac koji je otišao tamo gde se već slilo i previše sredstava, mogao se mnogo bolje upotrebiti u samoj Srbiji! Odakle novac za karavan-cirkus SNS koji je više nedelja ove godine krstario našim gradovima? Da je bar deo svih tih silnih miliona upotrebljen na zaštitu od poplava, ne bismo danas gledali ljude i stoku u našim selima kako plivaju kroz muljevita i potopljena dvorišta.

Imati vlast znači imati i odgovornost, to je ono što sadašnji vlastodršci u Srbiji ne razumeju. Posledice za to ne snose oni sami, već građani Srbije, a u ovom konkretnom slučaju posebno stanovnici sela.