Da ne poskupi putarina bar dok ne proradi železnica

DSS Novi Sad
07. Jun 2019.
Da ne poskupi putarina bar dok ne proradi železnica

Gradski odbor Demokratske stranke Srbije u Novom Sadu traži od Vlade Republike Srbije da se ne povećava cena putarine na autoputu između Novog Sada i Beograda bar dok se na toj relaciji ne uspostavi železnički saobraćaj.Od februara ove godine ukinut je putnički saobraćaj na najprometnijoj međugradskoj želežničkoj liniji u Srbiji između Novog Sada i Beograda. 

Čelnici Infrastruktura železnice Srbije poručili su da nije moguće nastaviti radove na izgradnji brze pruge Beograd – Subotica a da se u potpunosti ne obustavi saobraćaj. Takođe su najavili da će radovi trajati najmanje dve godine.

Pored silnih peripetija koje preživljavaju građani upućeni na korišćenje železničkog saobraćaja, kao so na ranu dolazi i najavljeno povećanje cena putarina koje će, neminovno, još više povećati troškove autobuskog i individualnog drumskog prevoza stanovništva.Ne ulazeći u krajnje sumnjivu opravdanost najavljenog podizanja cene putarina u Srbiji, napominjemo da je, prema klasičnim pravilima organizovanja saobraćaja, neophodno da se stanovništvu omoguće ekonomski prihvatljiv transport i izbor vida javnog međumesnog putničkog prevoza. Ukoliko ne postoji mogućnost izbora vida prevoza, javni putnički saobraćaj mora da se dotacijama dovede na ekonomski prihvatljivu meru.

Pošto Vlada Srbije ne pomaže građanima koji su ostali bez pristupa železničkom prevozu, novosadski DSS traži da se bar ne povećava cena putarine duž ukinutih pruga, jer tamo trenutno, nažalost, drumski prevoz nema alternative.