Rezolucija 1244 tapija Srbije na Kosovu i Metohiji (video)

DSS
12. Jun 2019.
Rezolucija 1244 tapija Srbije na Kosovu i Metohiji (video)

Učesnici emisije Upitnik na RTS-u ocenili su da je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN osnov za koji Srbija mora dase drži po pitanju Kosova i Metohije, ali su različito ocenili snagu uticaja tog pravnog akta.

Penzionisani general Vojske Jugoslavije, koji se tokom agresije NATO 1999. godine borio na KiM Božidar Delić ocenio je da “niko u državi, od vojnika do predsednika nema pravo da širi defetizam, već svako mora da se bori za Srbiju.

“Ne može da se govori da mi na Kosovu i Metohiji nemamo ništa. Albanci sada imaju moćne saveznike, ali je pitanje da li će tako biti za 5 ili 10 godina. Nikako ideja razgraničenja – to je da Srbi daju svoje za svoje”, rekao je general Delić.

Sličan stav je izneo i predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović, takođe se usprotivivio ideji razgraničenja, uz ocenu da bi tako nešto bilo “obesmišljavanje borbe generala Delića i ljudi koji su dali svoje živote”.

Generalni sekretar predsednika Srbije i visoki funkcioner Srpske napredne stranke Nikola Selaković rekao je da svetski moćnici koriste delove te rezolucije koji im odgovaraju i da je danas situacija drugačija nego pre 20 godina, jer se Srbija danas graniči sa 7 država članica NATO, a to tada nije bio slučaj.

On je kazao da misli da razgraničenje “uopšte više nije na stolu, jer o tome neće da razgovaraju ni Albanci ni međunarodna zajednica”.

Selaković je optužio vlasti posle 5. oktobra da su rasformirale vojne jedinice koje su se borile 1999. godine protiv NATO i da su kasnije dozvolile da ode iz zajedničke države.

Na to mu je odgovorio lider DSS-a da predsednik Srbije Aleksandar Vučić relativizuje Rezoluciju 1244 i da na taj način vlast danas seče granu na kojoj Srbija sedi.

On je, s druge strane, pohvalio poteze vlasti na angažmanu u povlačenju priznanja od država koje su priznale secesiju. Jovanović je rekao i da bombardovanje nije moglo da se izbegne i da je nekadašnji predsednik Jugoslavije bio u pravu kada je rekao da “Srbiju ne bombarduju zbog Miloševića, već Miloševića bombarduju zbog Srbije”.

Nekadašnji diplomata SRJ i učesnik u potpisivanju Kumanovskog sporazuma Nebojša Vujović rekao je da NATO ne bi nikada dozvolio da Jugoslavija pobedi severnoatlantsku alijansu, uz ocenu da je Milošević pogresno verovao u pomoć Rusije.

“Bio je dobar taktičar, a slab strateg. Rezolucija 1244 je govorila da je Kosovo deo Srbije. Mi sa tom rezolucijom imamo tapiju nad zemljištem”, zaključio je Vujović.