Jovanović: Otklanjati uzroke skandala u prosveti

DSS
18. Jun 2019.
Jovanović: Otklanjati uzroke skandala u prosveti

Činjenica da se posle šest godina ponovila skandalozna krađa testova, kojom je regularnost celokupnog procesa polaganja završnog ispita u osnovnim školama doveden u sumnju, ne treba da se završi samo neizostavnim krivičnim progonom i disciplinskom odgovornošću odgovornih lica.

Za sprečevanje ovakvih događaja u budućnosti i ozdravljenje srpskog društva mnogo je važnije da se utvrde uzroci koji dovode do ovakvih afera. Šta je to što je stvorilo društvenu klimu u kojoj se ranije optužena za krađu testova branila na sudu da je „to učinila da bi pomogla deci prijatelja“, da bi i ona i saučesnici bili osuđeni na uslovnu kaznu zatvora?

U državi u kojoj se nekažnjeno „pomaže“ najvišim državnim funkcionerima da steknu lažne fakultetske diplome i plagirane doktorate ovakvi ekcesi će se uvek ponavljati. Zašto se ne bi „pomagalo“ deci, ako može njima?

Nikakva digitalizacija, ministre Šarčeviću, neće sprečiti krađu testova, već proterivanje korupcije, nemorala i partijskog upravljanja institucijama koje su u Vašoj nadležnosti. Samo ćemo umesto krađe kesa sa testovima imati na delu hakere.