DSS protiv ulaznica za Frušku goru

DSS Novi Sad
26. Jun 2019.
DSS protiv ulaznica za Frušku goru

Javno preduzeće „Nacionalni park Fruška gora” je, kao i ostali nacionalni parkovi, u nadležnosti Republike Srbije, ali je, takođe, i najvažnije izletište Novosađana, stanovnika južne Bačke i Srema. Zbog toga novosadski Gradski odbor Demokratske stranke Srbije smatra da Grad Novi Sad ne sme da ostane po strani povodom uvođenja naknada za ulazak u Nacionalni park.

Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara, donetim 2018. godine, propisana je mogućnost, ali ne i obaveza naplaćivanja ulaza posetiocima nacionalnih parkova. Javno preduzeće „Nacionalni park Fruška gora” je tu mogućnost iskoristilo i odredilo dnevne i godišnje cene ulaznica.

DSS poziva novosadsku gradsku vlast da preko svog predstavnika u Savetu korisnika Nacionalnog parka pokrene postupak preispitivanja opravdanosti uvedenih naknada i pokuša da izdejstvuje ukidanje ovog nameta. Umesto da se, kao u većini evropskih država, promovišu, podstiču i finansijski podržavaju sve aktivnosti kojima se unapređuje svest o potrebi zdravog života, a odlazak na izletišta i aktivni boravak u prirodi je jedan od njih, svojom pasivnošću Grad Novi Sad čini upravo suprotno.

Iriški venac, Stražilovo, Andrevlje, Popovica i druga izletišta, sasvim je izvesno, imaće manje posetilaca, a najmlađi Novosađani će vikende, umesto u prirodi, provoditi sa mobilnim telefonima u rukama.