Za stanje na severu KiM odgovorni Priština i neodgovorna srpska politika

DSS
30. Jun 2019.
Za stanje na severu KiM odgovorni Priština i neodgovorna srpska politika

Trenutno stanje snabdevenosti stanovništva i stanja bezbednosti na severu Kosova i Metohije posledica su neodgovorne kosovske politike srpskih vlasti DS i SNS od 2008. godine i bahatosti prištinske vlasti. Mafijaška prištinska vlast ima podršku SAD i EU da na svaki način, uključujući nasilje i anticivilizacijsko uvođenje taksi na robu iz Srbije, koristi i zloupotrebljava široki prostor snaženja državnosti samoproglašenog Kosova, otvoren pogrešnom politikom Srbije tokom prethodne decenije.

Otuda je besmisleno vajkanje direktora vladine Kancelarije za KiM Marka Đurića da je vlast u Prištini stvorila "nemoguću atmosferu" u kojoj se "hapsi, pa čak i puca na ljude" koji organizuju snabdevanje severa Kosova osnovnim životnim namirnicama.

Podsećamo Marka Đurića da je Sporazum o integrisanom upravljanju prelazima između KiM i centralne Srbije potpisan 2011. , potvrđen i sproveden 2012. godine od strana Vlade SNS i SPS i da su to jedini legalni prelazi za sve vrste roba iz centralne Srbije na KiM. Takođe podsećamo Đurića da je po Briselskim sporazumom iz 2013. godine sva policija na severu Kosova integrisana u okvir jedinstvene Kosovske policije koja deluje po zakonima tzv. Kosova. Sada ta policija Kosova, brutalno i primenjujući prekomernu silu, koristi ovlašćenja koju joj je srpska Vlada dodelila.

Danas srpski narod na KiM trpi posledice neodgovorne politike. Umesto jalovih jadikovki potrebno je da se Vlada Srbije suoči sa sopstvenom odgovornošću, izvuče pouke i iz temelja promeni politiku rešavanja pitanja Kosova i Metohije.