Jovanović za Politiku: Redovni izbori se teško mogu bojkotovati

Politika
04. Jul 2019.
Jovanović za Politiku: Redovni izbori se teško mogu bojkotovati

1. Vaša dva poslanika već duže vreme nisu viđeni u Parlamentu. Jeste li u bojkotu i do kada?

Jesmo, i sva je prilika da ćemo to biti do sledećeg skupštinskog saziva.

2. Mislite li da dalji bojkot Skupštine dela opozicije i dalje ima smisla, naročito zbog predstojećih izbora?

Naravno da ima, jer je bilo važno pokazati nezadovoljstvo zbog nepostojanja političkog pluralizma u javnoj sferi, kao i zbog neprimerenog funkcionisanja Narodne skupštine. I lično mislim da tu vrstu bojkota ne bi trebalo prekidati dok ne izađemo ponovo na birališta.

3. Kada ćete doneti odluku da li ćete izaći na izbore i od čega konkretno to zavisi? Da li ćete se o eventualnom nastupu ili bojkotu izbora dogovarati sa opozicijom koja je trenutno u bojkotu?

Odluku ćemo doneti onda kada izbori budu raspisani, jer nam statut stranke nalaže da se Glavni odboro o tome izjasni. Ali, prilično je jasno da se izbori teško mogu bojkotovati kada dolaze u redovnom terminu i za njih se spremamo. Naravno, do donošenja konačne odluke može mnogo toga da se desi i mi ćemo pomno pratiti političku situaciju.

4. A. Šapić je bio gost na nedavnom koktelu u vašoj stranci, a vaši funkcioneri su viđeni na prijemu kod M. Stamatovića u Čajetini. Da li ste možda sada nešto bliže dogovoru o predizbornoj koaliciji vaše tri stranke, o kojoj se u javnosti spekuliše?

Bili smo na Danu opštine Čajetina jer smo tamo na vlasti u koaliciji sa Zdravom Srbijom Milana Stamatovića, a komunikacija postoji i nezavisno od toga jer imamo vrlo korektne odnose kako sa njim, tako i sa Aleksandrom Šapićem. Razmenjujemo ideje i razgovaramo o političkoj situaciji i na jesen će se znati da li će se ići samostalno ili pristupili nekoj vrsti ukrupnjavanja srodnih političkih stranaka.

5. Kako komentarišete humanitarnu krizu u koju su dospeli Srbi s KiM?

Situacija na Kosovu i Metohiji uopšte uzev, pa samim tim i na severu, nikako nije dobra za Srbe, ali je navedena situacija dobrim delom posledica politike predaje KiM albanskim secesionistima koja se suštinski u kontinuitetu vodi od 2008. godine. I nezavisno od povremenih tenzija poput ove koja je prouzrokovana taksama koje su uvele secesionističke vlasti, jedino pravo rešenje leži u promeni kosovske politike i nedvosmislenom afirmisanju stava da je Kosovo Srbija, kao i na konkretnom radu da se teritorija južne srpske pokrajine u potpunosti povrati u ustavnopravni poredak Republike Srbije. Kada god i kako god.