Haos prilikom otkupa višanja i malina u Jablaničkom okrugu

DSS Leskovac
08. Jul 2019.
Haos prilikom otkupa višanja i malina u Jablaničkom okrugu

Aktuelna vlast nastavlja sa uništavanjem sela i seoskih domaćinstava, dok se deklarativno zalaže za povratak selu i razvoj seoskih domaćinstava, saopštio je Gradski odbor DSS..

”To se, po ko zna koji put, pokazalo i ove godine prilikom otkupa višanja i malina. Pitanje za te arhitekte razvoja sela je: Ako je prosečna otkupna cena višnje 40 dinara, kako će seljak-proizvođač koji plati berača 20 dinara, uloži u hemijska i druga sredstva, finansijski biti motivisan da dalje radi i još da napreduje?

Koliko godina seljak-proizvođač treba da radi da bi zaradio jedan traktor? (Zapažamo, recimo, da je jednom nakupcu-otkupljivaču dovoljna samo jedna sezona da kupi sebi džip!). Da li se slučajno dešava da članovi porodica političara na vlasti baš u vreme otkupa obilaze hladnjače u našem kraju – hladnjaču u Bojniku dve godine za redom posećuju baš u ovom periodu, a direktor te hladnjačej e ,,slučajno” iz Loznice koja je jedna od najvećih distributivnih centara za izvoz smrznutog voća.

Kod otkupa malina situacija je još gora; najpre je dogovorena cena od 150 dinara po kilogramu, ali se u Jablaničkom okrugu maline otkupljuju po ceni od 100 dinara. Otkupljivači tu cenu pravdaju, navodno, lošim kvalitetom voća. U toj matematici, seljaka-proizvođača opet nema nigde. U selu Babičko, koje je najpoznatije u našem kraju po proizvodnji maline,vlada haos sa otkupom.

Firma iz Vranja, koja se bavi otkupom maline, ne izdaje otkupne blokove, robu plaća na ruke a ne preko računa, a ponekad i na reč! A ljudi koji rade na sortiranju maline u noćnoj smeni nemaju nikakve ugovore o radu, ugovore o delu ili bilo kakve ugovore.Kako na sve to reaguje nadležna inspekcija?

I tako svake godine, repriza reprize…, saopštio je Gradski odbor DSS-a