Sramno ponašanje Vučića i Saveza za Srbiju tokom posete Makrona

Danas
17. Jul 2019.
Sramno ponašanje Vučića i Saveza za Srbiju tokom posete Makrona

Predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović izjavio je da se čini da je posle posete Emanuela Makrona Srbiji, Francuska spremna da prihvati neku vrstu dogovora do koga bi došlo u direktnom dijalogu Beograda i Prištine.

Jovanović je u izjavi za Danas naveo da izgleda da se po tome pozicija zvaničnog Pariza delimično razlikuje od pozicije Nemačke, ali je dodao i da Francuska i dalje smatra da je Kosovo nezavisna država i da je učestvovala u secesiji te srpske pokrajine.

Ocenjujući Makronovu posetu, predsednik DSS-a je kazao da je on nakon "ogromnog diplomatskog gafa iz novembra 2018. sa obeležavanja godišnjice Prvog svetskog rata", sada poslao "očekivane poruke srpskoj javnosti".

Povodom pitanje evropskih integracija, Jovanović je kazao da je Makron rekao jasno ono što i jeste logično - nema proširenja dok EU, koja je u dubokoj krizi, ne reši svoje probleme.

Miloš Jovanović, konstatuje za Danas da su i SZS i predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazali „sramno, jadno i bedno ponašanje tokom posete Makrona“.

– SZS i generalno opozicija pokazuju nevaspitanje kada u maniru sluga odlaze kod stranih ambasadora i kukaju na svoju državu. Ne razumem zahteve stranim diplomatama da nam pomognu u nečemu što su naše unutrašnje stvari – kada imate kućne probleme, ne idete na krov zgrade da ih obznanjujete. Što se mene tiče, možemo da se, ne daj bože, koljemo međusobno na ulicama, nikada ništa ružno neću reći strancima o političkim protivnicima… Zapad ne zanimaju žalbe da su ovde medijski uslovi loši, da demokratija ne funkcioniše, njih zanima da se ponašamo u skladu sa onim što su prioriteti njihove spoljne politike, napominje naš sagovornik.

Prema mišljenju predsednika DSS, Vučić je, takođe, ispoljio „provincijalni duh“ kada je pred Makronom ironično pomenuo „ingeniozne zahteve opozicije“ i slično.