Poziv Haradinaju da u svojstvu osumnjičenog da iskaz Specijalnom sudu za ratne zločine na Kosovu politička je odluka promotera kosovske nezavisnosti

DSS
20. Jul 2019.
Poziv Haradinaju da u svojstvu osumnjičenog da iskaz Specijalnom sudu za ratne zločine na Kosovu politička je odluka promotera kosovske nezavisnosti

Da Ramuš Haradinaj nije do sada već dva puta, 2008. i 2012 godine, od strane Haškog trbunala pravosnažno oslobođen ranijih optužbi za izvršene ratne zločine, uručivanje poziva Specijalnog suda da da iskaz u svojstvu osumnjičenog bi moglo da se nazove dobrom vešću. Nesumnjivo je da se radi o političkoj odluci sponzora kosovske secesije i pokušaju da se ukloni ili makar politički marginalizuje tvrdokorni vođa nekadašnje OVK, danas vođa kosovskih separatista, a prednost da kooperativnijim Tačiju.

Ovako, ako Haradinaja i stigne zaslužena kazna, što je sasvim neizvesno, to neće biti zbog zakasnele pravde, već samo zato sto predstavlja remetilački faktor brzog nastavka dijaloga o konačnom statusu Kosova i Metohije, odnosno procesa za koji je naloženo da se završi priznavanjem secesije Kosova od strane Srbije, na celokupnoj ili veliko većinskom delu teritorije pokrajine, potpisivanjem pravno obavezujućeg sporazuma sa kosovskim separatistima.

To je cilj ne samo SAD, Nemačke, Francuske i drugih zemalja Evropske unije koje su priznale secesiju Kosova i Metohije, već isto tako i onih koje to do sada nisu, jer bi im sporazum Srbije sa secesionistima i davanje saglasnosti na članstvo Kosova u UN omogućio da i one priznaju otcepljenje Kosova bez ugrožavanja sopstvenih interesa i mogućnosti odbrane od separatističkih tendencija u sopstvenim državama.

Jedino što svi oni gube iz vida, a čini se i srpska vlast sa Aleksandrom Vučićem, dokazanim kompromiserom na njenom čelu, jeste odlučnost srpskog naroda da ne prihvati priznavanje secesije svoje južne pokrajine u bilo kakvoj formi i Demokratska stranka Srbije je uverena da će to biti od presudnog značaja.

Informativna služba DSS                                  20.7.2019.