Dramatično zaostajanje domaće privrede, a subvencije strancima

DSS
01. Avgust 2019.
Dramatično zaostajanje domaće privrede, a subvencije strancima

Građani Srbije se svakodnevno obmanjuju o stvarnom stanju i perspektivi srpske privrede. Stvaranje lažne slike se vrši neprekidnim perfidnim manipulacijama iznošenjem neistinitih podataka, nemerodavnih ekonomskih pokazatelja i upoređivanjem neuporedivih po vremenskim periodima i izabranim državama.

Jedna od zabluda koja se uporno širi je veličanje značaja direktnih stranih investicija, iako je poznato da one samo mogu da doprinesu, ali da na njima ne može da se zasniva strategija industrijalizacije, ozdravljenje privrede i njen dugoročni rast.

To se potvrđuje i najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku koji pokazuju da pad industrijske proizvodnje u Srbiji za 2 odsto u periodu januar ‐ jun 2019.godine u poređenju sa istim periodom 2018. godine.

Dok se svaki mesec dana otvaraju pogoni stranih kompanija i najavljuju nove strane investicije dotle trend pada industrijske proizvodnje traje već pune dve godine, od druge polovine 2017. , pa o uspešnoj industrijalizaciji Srbije ne može biti ni govora.

Analizom indeksa industrijske proizvodnje po nameni, sektorima i oblastima uočava se da je pad domaće privrede dramatično veliki, u nekim sektorima i do 20 odsto, što ukazuje na neodrživost sadašnje ekonomske politike Vlade.

 

Informativna služba DSS                                         1.8.2019.