Republički javni tužilac je dužan da postupi po zakonu

DSS INFO
03. Avgust 2019.
Republički javni tužilac je dužan da postupi po zakonu

Tokom dosadašnjeg razvoja afere „Prisluškivanje“ javnost je na osnovu prezentovanih dokumenata BIA, sa kojih je po članu 26 Zakonu o tajnosti podataka opozvana oznaka tajnosti, obaveštena da je sadašnji predsednik Republike u vreme dok je bio lider opozicione stranke bio prisluškivan, pri čemu u kraćem vremenskom periodu devedesetih godina – nezakonito. Predsednik je u svom javnom nastupu izneo dokaze da je zakonito prisluškivan i od 2007. godine preko trećih lica, ali i tvrdnju da je to činjeno „perfidno“ , odnosno da su službe bezbednosti bile politički zloupotrebljene.

Sa druge strane, narodni poslavik Vojislav Šešelj je izneo tvrdnju da je Aleksandar Vučić u vreme kada je bio u opoziciji kupio opremu za prisluškivanje telefonskih razgovora i da je, pored ostalih, snimao razgovore predsednika Republike Tadića i Tomislava Nikolića.

Demokratska stranka Srbije zahteva od Republičkog javnog tužioca da ispuni obavezu iz člana 6. Zakonika o krivičnom postupku o „dužnosti preduzimanja krivičnog gonjenja kada postoje osnovi sumnje da je učinjeno krivično delo“. Da bi to učinio u odnosu na lica koja uživaju imunitet, Republički tužilac je dužan da Narodnoj skupštini podnese zahtev za odobrenje pokretanja krivičnog postupka, kako bi im bio oduzet imunitet nepovredivosti i kako bi bila pokrenuta istraga. Izmeštanje afere „Prisluškivanje“ iz medija u nadležne državne institucije je vrhunski javni interes i jedini način da se dođe do pune istine.