Pokušaj upada tragikomičan, vaninstitucionalno može ako neko pokuša da prizna secesiju KiM

DSS INFO
15. Avgust 2019.
Pokušaj upada tragikomičan, vaninstitucionalno može ako neko pokuša da prizna secesiju KiM

Predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović izjavio je da je pokušaj upada u Predsedništvo Srbije izgledao tragikomično i da predstavlja ostrašćenost jednog dela opozicije, ali je dodao da bi razumeo vaninstitucionalnu borbu ako bi nekom srpskom zvaničniku palo na pamet da prizna secesiju KiM.

“U određenim, graničnim, situacijama po sudbinu naroda i države bih,naravno, mogao da razumem da neko pokuša takav jedan upad. Evo,zamislite na primer kada bi nekom srpskom zvaničniku palo na pamet daprizna secesiju koju su izvršili Albanci na Kosovu i Metohiji”, rekaoje Jovanović za list Alo.

On je podsetio na De Gola i njegovu odluku da prepusti autohtonom stanovništvu, ne nekakvu francusku svetu zemlju, već kolonizovani Alžir, što je bilo dovoljno da reaguje deo francuske vojske i pokušapuč.

“Naravno, naš kontekst na sreću nije takav i situacija od pre nekoliko dana ispred Prededništva Srbije je utoliko delovala tragi-komično. Ona je zapravo plod ostrašćenosti jednog dela opozicije koja, u simbiozi sa mladalačkom nepromišljenošću i uvek pristunim snobizmom ipomodarstvom beogradskog „kruga dvojke“, da je tako jeftin rezultat, uvizuelnom i svakom drugom smislu”, zaključio je lider DSS-a.

Povodom pregovora vlasti i opozicije o izbornim uslovima, Jovanović je kazao da se čini da su loše zamišljeni i loše sprovedeni.

“Naravno, bez obzira na naše snažne rezerve kada je u pitanju mogućnost da iz svega toga nešto pozitivno proizađe, mi ćemo i dalje učestvovatii biti konstruktivni u tom dijlaogu jer je uvek bolje, ma kako razgovarati nego se sukobljavati na ulici”, naveo je predsednik DSS.

Na pitanje da li je čuo argumente za bojkot narednih redovnih izbora, Jovanović je odgovorio da je uvek spreman da usvoji predloge koji suvaljano argumentovani, naročito kada je reč o taktičkim stvarima.

“Međutim još nisam čuo bilo kakvu vrstu ozbiljnije argumentacije uprilog tezi da bi bojkot izbora predstavljao svrsishodan korak kapolitičkim promenama i promeni vlasti u Srbiji”, zaključio je lider DSS-a.