I predsednica Vlade Ana Brnabić prihata secesiju Kosova

Izjava predsednika DSS Miloša Jovanovića
17. Avgust 2019.
I predsednica Vlade Ana Brnabić prihata secesiju Kosova

Godinu dana posle izjave u Tršiću da "Vlada Srbije nema zvaničan stav o Kosovu“, iako jedina po Ustavu nadležna da utvrđuje i vodi politiku Republike Srbije, predsednica Vlade Ana Brnabić je izrekla da je „priznanje Kosova u sadašnjim granicama crvena linija preko koje Srbija neće preći“. Drugim rečima, a sasvim jasno, pridružila se stavu predsednika Republike i ministra spoljnih poslova da je prihvatanje secesije Kosova, prihvatljivo uz takozvanu korekciju granica.

 

Sasvim u skladu sa svojim nedavnim skandaloznim priznanjem „da bi bila veoma neodgovorna i neozbiljna kada Aleksanra Vučića ne bi poslušala u vezi sa bilo čim“, ona se tom izjavom poslušnički i najotvorenije svrstala među one koji delaju i zastupaju stavove koji su u suprotnosti sa Ustavom Republike Srbije - preambulom Ustava i članovima 8, 97 i 182.

 

Svi oni, a sada i predsednica Vlade, treba da budu svesni da svako onaj „ko na protivustavan način pokuša da otcepi deo teritotije Srbije ili da deo te teritorije pripoji drugoj državi“ čini teško krivično delo ugrožavanja teritorijalne celine Srbije i neće odgovarati samo politički, već krivično, u skladu sa članom 307. Krivičniog zakonika Republike Srbije.