Izbori na Kosovu nelegalni, SAD traži priznanje secesije

Kosovo online
22. Avgust 2019.
Izbori na Kosovu nelegalni, SAD traži priznanje secesije

Lider Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović za portal Kosovo-online, ocenjuje da izbori na Kosovu neće doneti značajnije promene srpskom narodu, karakterušići ih kao nelegalne jer su van okvira rezolucije 1244 UN i ističe da je jedino važan odnos srpskih vlasti prema svojoj južnoj pokrajini.

„Od izbora na Kosovu i Metohiji, koji su za mene u principu nelegalni u ovom poretku od 2008. godine od kad je secesija formalizovana, ne očekujem apsolutno ništa, jer za razliku od nas nažalost, a nadam se da će se to promeniti, Albanci su složni kada je u pitanju njihov krajnji cilj, a to je da se prizna secesija Kosova od strane Srbije“, ističe Jovanović.  

Kada su u pitanju takse koju je na robu iz Srbije uvela, sada već, nekadašnja vlada Ramuša Haradinaja, lider DSS tvrdi da su u toj situaciji nijanse u pitanju, odnosno stvar je u tome, ko ima malo radikalniji stav, ko nema, ko je za ukidanje taksi deklarativno, ko nije, ali kako kaže, u pitanju su nijanse koje ne znače mnogo.

Ono što je najvažnije, jasan je Jovanović, kada su u pitanju izbori na KiM jeste da su ti izbori nelegalni jer su van okvira Rezolucije 1244, i dodaje da ono što njega posebno zabrinjava jesu izbori u  Srbiji i odnos srpskih vlasti prema svojoj južnoj pokrajini.

„Sudbinu KiM ne određuju ni prištinski izbori niti bilo ko u Prištini, već situacija u Beogradu i stav Srbije i srpskog naroda da je Kosovo Srbija i da tu nema nikakvih promena, nažalost plašim se da je ova vlast sklona da prizna secesiju Kosova, uz neke korekcije granica, nazivajući to razgraničenjem.“, kazao je on.

Komentarišući posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Njujorku, Jovanović tvrdi da Tramp i njegova administracija imaju malo više sluha za nekakvu ideju korekcije granica, u odnosu na prethodnu administraciju, što donekle otvara ovoj vlasti i Vučiću da se bori za tu ideju, koju želi da „predstavi kao nekakvu pobedu, iako ona to nikako nije“.

„Vidim tu posetu kao dodatni pritisak i da zapravo šta god pričali naši mediji ovde u Beogradu, poruka je bila sasvim jasna, a to je da se Amerika i dalje bori da dođe do nastavka dijaloga čiji bi rezultat bio, postizanje međunarodnog pravnog sporazuma, odnosno sporazuma između dve strane, čiji je krajnji rezultat priznanje nezavisnog Kosova“ i dodaje „da li će Kosovo biti priznato u potpunosti, da li će Srbiji vratiti dva, tri, pet posto teritorije u okvir Republike Srbije to je apsolutno nebitno, ako s druge strane treba da se prizna da Prizren nije Srbija, da Pećka Patrijaršija nije Srbija, da Gračanica nije Srbija, itd.“, zaključuje Jovanović.