Ministar Mali demagog, od navodnih 1,8 milijardi evra stranih investicija - samo 400 miliona pravih grinfild investicija

DSS INFO
23. Avgust 2019.
Ministar Mali demagog, od navodnih 1,8 milijardi evra stranih investicija - samo 400 miliona pravih grinfild investicija

Dublja analiza polugodišnjeg bilansa stranih direktnih investicija (SDI) u Srbiju bi nam pokazala sledeće: imamo ukupno 1,8 milijardi evra neto priliva kategorisanih kao SDI, što jeste prema međunarodno priznatoj metodologiji pravi podatak. 

Preciznije 1,796 miliona eura prema podacima NBS-a. Nije baš jasno zbog čega je ministar izmislio još 100 miliona evra, valjda da bi to bilo bliže nekoj okrugloj brojci od 2 milijarde, radi utiska. Od 1,8 milijardi, tačno polovina od 850 miliona otpada na nova neto zaduženja stranih firmi od njihovih matica iz inostranstva, što je tri puta više nego prošle godine. Ti dugovi će morati da se vraćaju, što dugoročno slabi platno-bilansnu poziciju Srbije, bez obzira na trenutno pozitivne efekte.  

Skoro 600 miliona je reinvestirana dobit, deo profita koji je stvoren u Srbiji, a koji je ostao nakom povlačenja dividendi od stranih vlasnika. Dakle, samo nekih 400 miliona evra je pravih stranih direktnih investicija (tzv. greenfield ili brownfield), ulaganja u nove fabrike na ledini ili na već postojećim, izgrađenim lokacijama. 

Ono što bi značajno doprinelo razumevanju trendova, bilo bi objavljivanje sledeće informacije od strane Ministarstva finansija – koji su to investitori koji su došli u Srbiju, koliko ih ima, i koji procenat njih je dobio novčane subvencije iz budžeta Srbije i privilegovan položaj u odnosu na domaće investitore. 

Isto bi zanimljivo bilo videti koje su subvencionisane strane investicije propale i koliki je novac poreskih platiša ova vlast proćerdala. 

Sumnjamo da bi podaci pokazali da je gro novih investicija došao u nepropulzivnim granama i tehnološki starim industrijama, sa malim platama, uz obilatu direktnu i indirektnu državnu pomoć koju iz poreza finansiraju građani Srbije. To bi nam pomoglo da razumemo zašto smo, i pored hvalospeva i plaketa od strane međunarodnih finansijskih agencija, i dalje ekonomija sa najsporijim rastom u regionu u poslednjih 5-6 godina, i zašto reklamirani „investicioni bum" nikako da donese korist građanima Srbije.